افزایش روز افزون مقاومت های اکتسابی گونه های فوزاریوم نسبت به داروهای ضد قارچی لزوم استفاده از ترکیبات گیاهی دارای خاصیت ضد قارچی را ضروری ساخته است. در این مطالعه اثر ضد قارچی اسانس های زولنگ، اناریجه، زیره سبز و سیر بر سویه فوزاریوم سولانی جداسازی شده از ماهیان زینتی آکواریومی بررسی شد. صد گرم از برگ گیاهان زولنگ، اناریجه، زیره سبز خشک و آسیاب شد و به وسیله دستگاه کلونجر اسانس آنها تهیه شد. رقت های سریالی از هر یک از اسانس ها در میکروپلیت های 98 خانه ای تهیه شد. حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و قطر هاله مهاری به ترتیب با دو روش رقت سازی در محیط کشت مایع و دیس گذاری در آگار ارزیابی شد و حداقل غلظت کشندگی قارچ (MFC) تعیین شد مقادیر حداقل غلظت ممانعت کنندگی رشد برای اسانس های زولنگ، اناریجه، زیره سبز و سیر به ترتیب 0/12، 0/5، 0/5 و 0/06 میکروگرم بر میلی لیتر، حداقل غلظت کشندگی این اسانس ها به ترتیب برابر با 0/5، 1<، 1 و 0/12 میکروگرم در میلی لیتر و قطر هاله رشد به ترتیب 1/2±21/5 ،0/6±18 ،0/7±17/8 و 1/8±25/2 میلی متر تعیین شد. در این بررسی اسانس های سیر و زولنگ فعالیت ضد قارچی مناسبی علیه سویه فوزاریوم سولانی از خود نشان دادند. در نتیجه این اسانس های گیاهی پس از انجام مطالعات تکمیل تر می تواند جایگزین مناسبی برای داروی کتوکونازول برای درمان عفونت های قارچی ناشی از فوزرایوم سولانی باشند
Adel M, Safari R, Nematollahi A, Ghiasi M, Nafian Dehkordi I. Evaluation of antifungal activity of essential oils of Eryngium campestre, Cuminum cyminum, Pimpinella affinis and Allium sativum on Fusarium solani isolated from ornamental aquarium fish . JAIR 2015; 2 (4) :23-32 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-97-fa.html
عادل میلاد، صفری رضا، نعمت الهی امین، قیاسی مریم، نافیان دهکردی ایمان. ارزیابی فعالیت ضد قارچی اسانس های زولنگ، زیره سبز، اناریجه و سیر روی فوزاریوم سولانی جداسازی شده از ماهیان آکواریومی زینتی. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1393; 2 (4) :23-32