هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر اندازه و فصل بر پروفیل پروتئین موکوس و ساختار اپیدرم پوست ماهی قزلآلای رنگینکمان میباشد. نمونههای موکوس و پوست در طی سه فصل متوالی شامل اواخر زمستان (اسفند)، اواسط بهار (اردیبهشت) و اوایل پاییز (مهر) در سالهای 1394-1393 تهیه شدند. در هر فصل، نمونهگیری به طور مجزا از چهار گروه وزنی شامل 20-2 گرم (W1)، 200-100 گرم (W2) و 600-400 گرم (W3) انجام شد. نتایج آنالیزهای بافتشناسی نشان داد که تراکم سلولهای جامی شکل و ضخامت اپیدرم پوست قزلآلای رنگینکمان با افزایش دما از فصل زمستان تا فصل پاییز در همه گروههای وزنی افزایش یافت. اندازه سلولهای جامی شکل در بچهماهیها (W1) تحت تاثیر فصل نبود، در حالی که در ماهیان بزرگتر W2 و W3اندازه این سلول-ها با افزایش دما در فصل پاییز کاهش یافت. بین اندازه ماهی و تراکم سلولهای جامی شکل نیز یک ارتباط مثبت و معنیدار مشاهده شد. آنالیز بیوشیمیایی موکوس پوست قزلآلای رنگینکمان نشان داد که همزمان با افزایش تراکم سلولهای جامی شکل در فصل بهار غلظت پروتئین محلول موکوس نیز در هر سه گروه وزنی مورد مطالعه افزایش یافت. پروفیل پروتئین موکوس قزلآلای رنگینکمان نیز اختلاف فصلی در هر سه گروه وزنی نشان داد. در پاییز، پروتئینهای با وزن مولکولی کمتر از 35 کیلو دالتون غالب بودند، در حالی که در زمستان این پروتئینها مشاهده نشدند. هیچ اختلاف معنی داری در پروفیل پروتئین بین گروه های وزنی مختلف مشاهده نشد.
Abolfathi M, Akbarzadeh A, Hajimoradloo A, Joshaghani H R. Seasonal variation in the epidermis structure and protein profile of the skin mucus of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) at different stages of farming. JAIR 2021; 9 (2) :21-30 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-571-fa.html
ابوالفتحی مرضیه، اکبرزاده آرش، حاجی مرادلو عبدالمجید، جوشقانی حمید رضا. تغییرات فصلی در پروفیل پروتئین موکوس و ساختار اپیدرم پوست قزلآلای رنگینکمان Oncorhynchus mykiss در طی مراحل مختلف پرورش. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. ۱۴۰۰; ۹ (۲) :۲۱-۳۰