این مطالعه با هدف بررسی اثرات حفاظتی سینبیوتیک (Bacillussubtilis IS02 و اینولین) در جیره غذایی بر عملکرد فیزیولوژیکی ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromisniloticus) در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از استرس شوری اجرا شد. آزمایش در دو مرحله اجرا شد؛ مرحله اول که ماهیان در 12 مخزن جایابی شدند (4 تیمار و هر یک با 3 تکرار) و به مدت 8 هفته با سطوح مختلف سین بیوتیک (مخلوط 1011 × 5/2 کلنی/گرم پروبیوتیک باسیلوس سابتلیس و مقادیر 5/2، 5 و 10 گرم پریبیوتیک اینولین) در تیمارهای بترتیب (S1S، S2S و S3S) و تیمار شاهد بدون سینبیوتیک (S0S) تغذیه شدند. مرحله دوم همه ماهیان تذیه شده با سطوح مختلف سینبیوتیک تحت استرس شوری با غلظت 15 گرم در لیتر بهمدت 21 روز قرار گرفتند. نمونهبرداری از پلاسمای خون ماهی تیلاپیا در پایان استرس شوری برای سنجش فاکتورهای ایمنی، شاخصهای استرس و آنتیاکسیدانی انجام شد. نتایج نشان داد که فعالیت لیزوزیم و کمپلمان 50 پلاسمای خون در تیمارهای S3S و S2S به طور معنیداری بیشتر از S0S بود.ایمونوگلوبولین کل در تیمار S3S (45/1 ± 37/27 میلیگرم/میلیلیتر) در مقایسه یا تیمار شاهد (15/1± 52/19 میلیگرم/میلیلیتر) افزایش معنی داری داشت. شاخصهای استرس (کورتیزول، گلوکز، ALT و AST) در تیمار شاهد نسبت با دیگر تیمارهای آزمایشی افزایش معنیدار داشت.پس از استرس شوری، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز پلاسما (SOD) افزایش درحالیکه آنزیم مالون دیآلدئید پلاسما (MDA) در تیمارS3S کاهش معنیدار داشت.غلظت آنزیم کاتالاز بین تیمارهای آزمایشی تفاوت نداشت.بر اساس نتایج بدست آمده سینبیوتیک توانست اثرات حفاظتی در برابر استرس شوری نشان دهد بنابراین استفاده از مخلوط 1011 × 5/2 کلنی/گرم باسیلوس سابتلیس و مقادیر 5 و 10 گرم اینولین (S2S و S3S) برای ماهی تیلاپیای نیل توصیه میشود.
zeitounli G, Raisi H, Adineh H, Harsij M, Farhangi M. Protective effects of synbiotic application on immune response and oxidative stress of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) against salinity stress. JAIR 2025; 13 (2) :51-60 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-917-fa.html
زیتونلی گل بهار، رئیسی هادی، آدینه حسین، هرسیج محمد، فرهنگی محمد. اثرات حفاظتی بکارگیری سینبیوتیک بر پاسخ ایمنی و استرس اکسیداتیو ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) در برابر استرس شوری. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1404; 13 (2) :51-60