:: دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 82-76 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر نانوذرات نقره بر رفتار غذایی چشایی تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) نسبت به بعضی اسیدهای آمینه
شیدا گلی ، ولی الله جعفری* ، حامد پاکنژاد ، الکساندر کاسومیان
چکیده:   (2148 مشاهده)
هدف از این مطالعه بررسی اثرات نانوذرات نقره بر پارامترهای رفتار غذایی چشایی از جمله شاخص جذابیت چشایی، کارایی صید و تعداد طعمه­های مصرف شده  در تاس ماهی­ ایرانی نسبت به بعضی اسیدهای آمینه بود. رفتار غذایی در ماهی­های گروه شاهد و ماهی­هایی که به مدت 21 روز در معرض سه غلظت 01/0، 005/0 و 001/0 میلی­گرم بر لیتر نانوذرات نقره قرار گرفته بودند، بررسی شد (هر گروه با 7 ماهی و 3 تکرار). سپس با استفاده از پلت­های آزمایشی حاوی اکسید کروم 3/0 درصد، آگار 2 درصد و  اسید آمینه­های مورد نظر (سرین، آرژنین، سیستئین، تیروزین، گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید) رفتار غذایی ماهی­ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت­های 01/0 و 005/0 میلی­گرم بر لیتر نانوذرات نقره در هر شش آمینواسید و حتی در عصاره شیرونومید نیز تاثیر منفی و معنی­داری را بر شاخص جذابیت چشایی ایجاد کردند (05/0p<). همچنین هر سه غلظت از نانوذرات نقره در همه آمینواسیدها منجر به کاهش معنی­دار در مصرف طعمه­ها شدند (05/0p<). میزان کارایی صید نیز در هر سه غلظت از نانوذرات نقره در اسید آمینه­های سرین، آرژنین، سیستئین و تیروزین بصورت معنی­داری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<).  با توجه به اینکه حتی غلظت 001/0 میلی­گرم بر لیتر نانوذرات نقره نیز توانست بر رفتار غذایی تاس ماهی ایرانی تاثیر منفی داشته باشد. لذا توصیه می­شود قبل از رهاسازی پسماندهای حاوی نانوذرات نقره به محیط­های آبی مقدار آن در کمترین مقدار ممکن و یا در حد صفر باشد.
واژه‌های کلیدی: جذابیت چشایی، سیستم‌های حسی، سمیت نانوذرات نقره، تاس ماهی ایرانی، Acipenser persicus
متن کامل [PDF 914 kb]   (497 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/8/8 | پذیرش: 1397/10/15 | انتشار: 1399/7/22



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها