هدف از این مطالعه بررسی اثرات نانوذرات نقره بر پارامترهای رفتار غذایی چشایی از جمله شاخص جذابیت چشایی، کارایی صید و تعداد طعمههای مصرف شده در تاس ماهی ایرانی نسبت به بعضی اسیدهای آمینه بود. رفتار غذایی در ماهیهای گروه شاهد و ماهیهایی که به مدت 21 روز در معرض سه غلظت 01/0، 005/0 و 001/0 میلیگرم بر لیتر نانوذرات نقره قرار گرفته بودند، بررسی شد (هر گروه با 7 ماهی و 3 تکرار). سپس با استفاده از پلتهای آزمایشی حاوی اکسید کروم 3/0 درصد، آگار 2 درصد و اسید آمینههای مورد نظر (سرین، آرژنین، سیستئین، تیروزین، گلوتامیک اسید و آسپارتیک اسید) رفتار غذایی ماهیها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظتهای 01/0 و 005/0 میلیگرم بر لیتر نانوذرات نقره در هر شش آمینواسید و حتی در عصاره شیرونومید نیز تاثیر منفی و معنیداری را بر شاخص جذابیت چشایی ایجاد کردند (05/0p<). همچنین هر سه غلظت از نانوذرات نقره در همه آمینواسیدها منجر به کاهش معنیدار در مصرف طعمهها شدند (05/0p<). میزان کارایی صید نیز در هر سه غلظت از نانوذرات نقره در اسید آمینههای سرین، آرژنین، سیستئین و تیروزین بصورت معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). با توجه به اینکه حتی غلظت 001/0 میلیگرم بر لیتر نانوذرات نقره نیز توانست بر رفتار غذایی تاس ماهی ایرانی تاثیر منفی داشته باشد. لذا توصیه میشود قبل از رهاسازی پسماندهای حاوی نانوذرات نقره به محیطهای آبی مقدار آن در کمترین مقدار ممکن و یا در حد صفر باشد.
goli S, jafari, paknejad, kasumyan A. The effect of silver nanoparticles on the taste feeding behavior of Acipenser persicus to some Amino acids. JAIR 2020; 8 (2) :76-82 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-624-fa.html
گلی شیدا، جعفری ولی الله، پاکنژاد حامد، کاسومیان الکساندر. تاثیر نانوذرات نقره بر رفتار غذایی چشایی تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) نسبت به بعضی اسیدهای آمینه. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1399; 8 (2) :76-82