این تحقیق با هدف تعیین اثرات فیزیولوژیک آنتیاکسیدانهای طبیعی روغن زیتون و مصنوعی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب جیره و لاشه و تعیین شاخصهای ماندگاری جیره (TVN و پراکسید) در تاسماهی ایرانی (Acipenserpersicus) پرورشی انجام شد. ۳۱۵ عدد ماهی با وزن اولیه ۰۲/۰± ۱۰۸ گرم انتخاب و در هفت تیمار ذخیرهسازی شدند. سه تیمار جیره با غلظتهای ۱، ۳ و ۵ درصد از روغن زیتون و سه تیمار دیگر با غلظتهای ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلیگرم در کیلوگرم جیره از BHT و تیمار شاهد بدون روغن زیتون و BHT، و هر تیمار با سه تکرار به مدت دو ماه به ماهیان تغذیه شد. نتایج نشان داد سطوح اسیدهای چرب جیرههای غذایی حاوی روغن زیتون و لاشه ماهیانی که از این جیرهها استفاده کردند، نسبت به جیرههای غذایی حاوی BHTو ماهیان تغذیه شده با آن اختلاف معنیداری داشتند (05/ 0 > p). جیرههای غذایی حاوی ۱% و 3% روغن زیتون، ماندگاری بیشتری داشتند. میزان TVN در همه تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. کمترین میزانTVN به ترتیب در تیمارهای ۱ و ۲ (38/0 ± 9/56 و 23/0 ± 8/59 میلیاکی والان در 100 گرم) مشاهده گردید (05/ 0 > p). کمترین میزان پراکسید به ترتیب در تیمارهای 1 و 4 (17/0 ± 8/6 و 21/0 ± 23/7 میلیاکی والان در 1000 گرم) مشاهده گردید که به طور معنیداری کمتر از شاهد و سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). به طور کلی، افزودن آنتیاکسیدان طبیعی روغن زیتون با غلظتهای 1 و 3 درصد به جیره باعث افزایش ماندگاری جیره غذایی و حفظ کیفیت لاشه تاسماهی ایرانی در مقایسه با جیره حاوی بوتیل هیدروکسی تولوئن گردید و افزودن آن به جیره توصیه میگردد.
Hosseinnia E, Khara H, Faroukhrooz M, Yousefi Jourdehi A, Pajand Z, Ashouri A et al . The Effects of Olive Oil and Butyl Hydroxytoluene (BHT) on the Fatty Acids of the Diet and Carcass and the Shelf Life of Juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus). JAIR 2024; 12 (3) :41-50 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-900-fa.html
حسین نیا اسماعیل، خارا حسین، فرخ روز مسعود، یوسفی جوردهی ایوب، پژند ذبیح اله، عاشوری علیرضا و همکاران.. اثرات روغن زیتون و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب لاشه، جیره و ماندگاری غذای تاسماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1403; 12 (3) :41-50