هدف از مطالعه حاضر، بررسی پتانسیل استفاده از پودر گلبرگ زعفران بر عملکرد رشد و پارامترهای ایمنی ذاتی موکوس بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان بود. بدین منظور، تعداد 600 قطعه بچهماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن 19/0 ± 6/6 گرم بهطور تصادفی در چهار گروه آزمایشی توزیع و به مدت 8 هفته با جیرههای حاوی غلظتهای 0، 5/0، 1 و 2 درصد پودر خام گلبرگ زعفران تغذیه شدند. نتایج نشان داد تغذیه بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان با جیره حاوی 5/0 درصد پودر گلبرگ زعفران منجر به بهبود معنیداری در شاخصهای رشد شامل افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و ضریب چاقی در مقایسه با گروه شاهد شد. درحالیکه، غلظتهای بالاتر (5/1 و 2 درصد) تاثیر معنیداری بر عملکرد رشد ماهی نداشت. آنالیز شاخصهای ایمنی ذاتی موکوس پوست نیز نشان داد کهفعالیت آنزیم لیزوزیم با افزایش غلظت پودر گلبرگ زعفران در جیره افزایش یافت، بهطوریکه بالاترین میزان شاخص فوق در تیمارهای تغذیهشده با جیره حاوی 2 درصد پودر گلبرگ زعفران مشاهد شد. همچنین بالاترین میزان فعالیت همآگلوتیناسیون و فعالیت ضدباکتریایی در برابر دو باکتری بیماریزای رایج در آبزیپروری شامل باکتری یرسینیا روکری و آئروموناس هیدروفیلا نیز مربوط به تیمار تغذیهشده با جیره حاوی 2 درصد پودر گلبرگ زعفران بود.بنابراین، گلبرگ زعفران به ویژه در غلظت 5/0 درصد امکان استفاده به عنوان یک محرک رشد و سیستم ایمنی با منشا طبیعی، ارزان قیمت، موثر و سازگار با محیط زیست در مزارع پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان جهت ارتقا سطح سلامت آبزی و افزایش مقاومت در برابر عفونتهای باکتریایی شایع از جمله بیماریهای دهان قرمزی و سپتی سمی هموراژیک باکتریایی را دارد.
Tala M, Pormozaffar S. Effect of saffron (Crocus Sativus) petal powder on growth performance and some epidermal mucus immune parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). JAIR 2023; 11 (2) : 7 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-870-fa.html
طلا مریم، پورمظفر سجاد. تاثیر پودر گلبرگ زعفران (Crocus Sativus) بر عملکرد رشد و برخی فاکتورهای ایمنی موکوس پوست ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1402; 11 (2) :53-64