هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف قلیائیت بر شاخصهای رشد، آنالیز لاشه و پارامترهای خونی ماهی سفید انگشت قد بود. ماهیان مورد آزمایش در پنج سطح مختلف قلیائیت شامل آب سالن (شاهد) با قلیائیت 250 میلیگرم در لیتر، 50 درصد آب مقطر + 50 درصد آب سالن با قلیائیت 110 میلیگرم در لیتر، آب سالن + 10 گرم بیکربنات سدیم با قلیائیت 350 میلیگرم در لیتر، آب سالن + 20 گرم بیکربنات سدیم با قلیائیت 450 میلیگرم در لیتر، و آب سالن + 30 گرم بیکربنات سدیم با قلیائیت 550 میلیگرم در لیتر به مدت 8 هفته و در سه تکرار پرورش داده شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد با افزایش غلظت جوششیرین، مقادیر pH، شوری، EC و TDS در آب افزایش یافت. با افزایش غلظت جوششیرین، مقادیر آمونیاک و نیترات آب بالا رفت و کمترین میزان آمونیاک و نیترات به ترتیب در تیمار حاوی (mg/lCaco3 110) و تیمارهای فاقد جوششیرین ثبت گردید. همزمان با افزایش قلیائیت ناشی از جوششیرین، مقادیر گلوکز خون و کورتیزول سرم به طور معنیداری افزایش یافتند. تغییر در میزان قلیائیت آب سبب تغییرات معنیداری در شاخصهای رشد و تغذیه بچه ماهیان نشد. با افزایش غلظت جوش شیرین، مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز و گلبول سفید خون افزایش معنیداری یافت. نتایج حاصل از آنالیز ترکیب لاشه حاکی از اختلاف معنیدار در بین تیمارهای مختلف بود. با توجه به عدم معنیدار بودن اختلافات در بین تیمارهای مورد بررسی از لحاظ شاخصهای رشد، میتوان دریافت که این گونه با ارزش در آبهایی با شرایط قلیائیت مشابه با پژوهش حاضر قابلیت پرورش دارد.
Jabari M, Khalesi M K, Haghparast S, Kohestan Eskandari S. Effects of different water alkalinity levels on water properties, growth indices and hematological parameters of the Caspian Kutum fingerlings (Rutilus frisii, Kamensky, 1901). JAIR 2021; 9 (3) :1-10 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-751-fa.html
جباری مینا، خالصی محمدکاظم، حق پرست سارا، کوهستان اسکندری سهراب. تأثیر سطوح مختلف قلیائیت آب بر شاخصهای رشد، آنالیز لاشه و پارامترهای خونی ماهی سفید انگشت قد (Rutilus frisii, Kamensky, 1901). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1400; 9 (3) :1-10