استفاده از اسیدهای آمینه آزاد در جیره غذایی ماهیان، به طور معمول باعث تغییر در رفتار غذایی شده و مصرف و کارایی بیشتر غذا را در پی خواهد داشت. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات سطوح مختلف اسید آمینه ال-پرولین و ال-آلانین بر شاخص های خونشناسی و بازماندگی مواجهه با تنش شوری در ماهی کپور معمولی میباشد. به همین منظور تعداد 450 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با وزن متوسط (2/0±14 گرم) به طور تصادفی در 30 مخزن 300 لیتری توزیع شدند. ماهیان به مدت 60 روز با 10 تیمار غذایی (تیمار شاهد، سه تیمار پرولین (5/0، 1 و 5/1 درصد)، سه تیمار آلانین (5/0، 1 و 5/1 درصد ) و سه تیمار ترکیبی (25/0+25/0، 5/0+5/0، 75/0+75/0 درصد پرولین-آلانین) تغذیه شدند. جهت بررسی مقاومت بچه ماهیان در برابر تنش شوری، در انتهای دوره به مدت یک هفته در معرض شوری ppt 15 قرار گرفتند. بالاترین مقدار گلبول قرمز خون در تیمار ترکیبی 75/0+75/0 پرولین-آلانین مشاهده شد که با تیمارهای پرولین و تیمار 5/0 و 1 درصد آلانین تفاوت معنیداری را نشان داد (P<0.05). مقدار گلبول سفید خون در تیمارهای ترکیبی و شاهد در بالاترین مقدار بود که با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت (P<0.05). مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، لیزوزیم، ایمنوگلوبین، پروتئین کل و آنزیم های کبدی در تمام تیمارها تفاوت معنیداری را نشان نداد (P>0.05). مقدار MCH در تیمار 1 درصد پرولین در بالاترین مقدار بود که تفاوت معنیداری با تیمار ترکیبی 75/0+75/0 پرولین-آلانین داشت (P<0.05). مقدار MCV در تیمار ترکیبی 75/0+75/0پرولین-آلانین با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. بالاترین مقدار لنفوسیت در تیمارهای ترکیبی 5/0+5/0، 75/0+75/0 پرولین-آلانین مشاهده شد. بالاترین مقدار نوتروفیل در تیمار 1 درصد پرولین مشاهد شد. در مقدار مونوسیت و ائوزینوفیل هم در بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین بالاترین درصد بازماندگی در تیمارهای ترکیبی 75/0+75/0 و 5/0+5/0 پرولین-آلانین بدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. با توجه به نتایج فوق و وجود تفاوت معنیدار در برخی از نتایج بدست آمده به نظر میرسد دو اسیدآمینه ال-پرولین و ال-آلانین در سطح ترکیبی 5/0+5/0 درصد میتواند در بهبود شاخصهای خونشناسی و بازماندگی در بچه ماهی کپور معمولی موثر واقع شود.
taziki T, jafari V O, mazandarani M, hosseini far S H. Effect of dietary supplementation with L-proline and L-alanine amino acids on immunity, hematological and survival in the face of salinity stress in common carp (Cyprinus carpio). JAIR 2020; 8 (4) :77-86 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-676-fa.html
تازیکی تقی، جعفری ولی اله، مازندرانی محمد، حسینی فر سیدحسین. اثر مکمل سازی جیره با اسیدهای آمینه ال-پرولین و ال-آلانین بر ایمنی، شاخصهای خونشناسی و بازماندگی در مواجهه با تنش شوری در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1399; 8 (4) :77-86