این مطالعه به منظور بررسی اثرات اسید آلی سدیم بوتیرات بر برخی شاخصهای خونی و فاکتورهای رشد در بچهماهی کپور با وزن متوسط حدود 10 گرم انجام شد. به همین منظور آزمایشی به مدت 8 هفته با به کارگیری 4 جیره مختلف در سه تکرار شامل: تیمار شاهد (بدون مکمل) و سه سطح سدیم بوتیرات (25/0، 5/0، 1 درصد) صورت پذیرفت. غذا دهی روزانه 2 بار به میزان 3% وزن بدن ماهیان انجام شد و بیومتری ماهیان 2 بار در هر ماه انجام شد. در انتها شاخص های خونی (شامل تعداد گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید و شمارش تفریقی انواع آن، هماتوکریت و هموگلوبین) و فاکتورهای رشد (وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی ومیزان غذای مصرفی) بین گروههای آزمایشی بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS وExcel صورت پذیرفت. نتایج، اختلاف معنیداری در وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و میزان غذای مصرفی بین گروههای آزمایشی نشان نداد. این بررسی نشان داد سدیم بوتیرات اثری بر تعداد گلبولهای قرمز، میزان هماتوکریت، میزان هموگلوبین، حجم متوسط گلبولی (MCV)، هموگلوبین متوسط سلولی (MCH)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) ندارد. البته اختلاف معنیدار در تعداد گلبول سفید بین سطوح 25/0و 1 درصد با گروه شاهد دیده شد. در حالیکه بین سطح 5/0درصد با گروه شاهد اختلاف معنیداری وجود نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن بوتیرات سدیم به جیره غذایی ماهی کپور تاثیری بر افزایش رشد و فاکتورهای خونی این ماهی ندارد ولی میزان گلبول سفید در سطح 25/0 و 1 درصد سدیم بوتیرات، کاهش یافت.
harsij M, abbasi M, hosseinifar H. The effect of diet containing different levels of sodium butyrate on growth indices and blood factors in common carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758). JAIR 2020; 8 (2) :43-50 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-564-fa.html
هرسیج محمد، عباسی محبوبه، حسینی فر حسین. تاثیر تغذیه با جیره غذایی حاوی سطوح مختلف سدیم بوتیرات بر شاخصهای رشد و خونی در بچهماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. ۱۳۹۹; ۸ (۲) :۴۳-۵۰