شیوع عفونت های ناشی از ساپرولگنیاسیس در دوران انکوباسیون تخم و ممنوعیت استفاده از مواد شیمیایی نظیر مالاشیت گرین، جایگزینی ترکیبات ضدقارچی با کارایی بالا و حداقل عوارض زیست محیطی را ضروری می نماید .سیر (Allium sativum) از جمله گیاهانی است که در زمینه خواص ضد قارچی و ضد میکروبی آن مطالعات زیادی صورت گرفته است. بنابراین، بررسی اثرات ضد قارچی عصاره آبی، اتانولی و متانولی سیر بر قارچ ساپرولگنیا، تعیین حداقل غلظت بازدارنده رشد قارچ مذکور و مقایسه میزان بازدارندگی بین غلظت های مختلف عصاره سیر با مالاشیت گرین و برونوپول، از اهداف این تحقیق بود. قارچ ساپرولگنیا از نمونه های آلوده جداسازی، خالص سازی و شناسایی شد. عصاره های اتانولی، متانولی و آبی سیر آماده سازی شدند. اثرات بازدارندگی غلظت های مختلف این عصاره ها (0/3، 0/5، 3، 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر ) پس از 48 ساعت از رشد قارچ به روش چاهک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان بازدارندگی تمامی عصاره های مورد آزمایش بر رشد قارچ ساپرولگنیا در روزهای اول و دوم با روز سوم تفاوت معنی داری داشتند. میزان بازدارندگی عصاره اتانولی سیر با غلظت 3 میی گرم بر میلی لیتر بیشترین اثر بازدارندگی بر رشد قارچ ساپرولگنیا را نسبت به مالاشیت گرین و برونوپول نشان داد. میزان MIC برای عصاره آبی، اتانولی و متانولی سیر 0/3 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. در نتیجه، عصاره سیر دارای خواص ضد قارچی می باشد و به دلیل منشأ گیاهی آن و نداشتن عوارض جانبی برای آبزیان و کاربران، می توان از گیاه سیر به عنوان ضد قارچ در صنعت آبزی پروری استفاده کرد.