مقایسه ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب عضله کپور ماهیان پرورشی
|
سارا جرجانی* ، افشین قلیچی ، حسین جرجانی  |
|
|
چکیده: (۹۶۰۴ مشاهده) |
هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب بافت عضلانی کپور ماهیان پرورشی شامل کپور علفخوار، کپور نقره ای، کپور سر گنده و کپور معمولی بود. آنالیز تقریبی نمونه ها نشان داد که در بین شاخص های مورد مطالعه (پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت) تفاوت معنی داری در بین کپور ماهیان پرورشی وجود نداشت (P>0/05). در هر چهار گونه ماهی مورد مطالعه پالمتیک اسید (C16:0) و اولئیک اسید (C18:1 ω-9cis)، به ترتیب فراوان ترین اسید چرب اشباع و تک غیر اشباع بودند. میزان اولئیک اسید به طور معنی داری در کپور معمولی نسبت به سه گونه دیگر بیشتر بود (P<0/05). فراوان ترین اسیدهای چرب چند غیر اشباع (PUFA) در ماهی کپور معمولی لینولئیک اسید (C18:2 ω-6) و در کپور علفخوار و در کپور سرگند (DHA C22:6 ω-3) و در کپور نقره ای آراشیدونیک (C20:4 ω-6) اسید بود. در این تحقیق، میزان اسیدهای چرب ω-3 در کپور علفخوار (6/22 ± 33/17) بیشترین میزان بود که اختلاف معنی داری با دو گونه کپور نقره ای (0/28 ± 16/71) و کپور معمولی (5/31 ± 9/26) داشت (P<0/05). نتایج تحقیق همچنین نشان داد که نسبت ω-3/ω-6 در تمام گونه ها به چز کپور معمولی از یک بیشتر بود. بیشترین نسبت ω-3/ω-6 به ترتیب در کپور سرگنده (0/28 ± 2/02)، کپور علفخوار (0/29 ± 1/66) و کپور نقره ای (0/13 ± 1/16) و کپور معمولی (0/15 ± 0/61) مشاهده شد. در تمامی گونه های مورد مطالعه نسبت ω-3/ω-6 از مقدار توصیه شده متخصصان تغذیه بیشتر بود. بیشترین شاخص PUFA/SFA به ترتیب در کپور علفخوار (0/29 ± 2/23)، کپور سرگنده (0/12 ± 1/41)، کپور نقره ای (0/22 ± 1/25) و کپور معمولی (0/23 ± 0/98) مشاهده شد. این نسبت برای چهار گونه کپور پرورشی بیشتر از نسبت توصیه شده (HMSO (0/45 است. با توجه به اینکه نسبت PUFA/SFA و ω-3/ω-6 در چهار گونه کپور ماهی از مقادیر توصیه بیشتر بوده است، هر چهار ماهی مورد مطالعه از نظر منابع شیلاتی و غذایی بسیار ارزشمند است. اما در کپور علفخوار و کپور سرگنده مقادیر ، PUFA/SFA ،ω-3/ω-6 ،ω-3 ،PUFA و EPA+DHA به مراتب نسبت به کپور معمولی و کپور نقره ای بیشتر است. |
|
واژههای کلیدی: کپور سرگنده، کپور نقره ای، کپور علفخوار، کپور معمولی، ترکیب شیمیایی، پروفایل اسید چرب |
|
متن کامل [PDF 1551 kb]
(۲۸۴۷ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/4/24 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1394/4/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|