:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 69-60 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر کلرید سدیم در جیره غذایی بچه ماهی نورس کپور بر بقاء، و شاخصهای آنتی اکسیدانی، یونی و بافت شناسی در مواجهه با تنش ناگهانی اسمزی
سید مرتضی حسینی ، سید حسین حسینی فر* ، عیسی شریف پور ، ملیکا قلیچ پور ، عباسعلی آقایی مقدم ، بهروز قره وی
چکیده:   (274 مشاهده)
این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن نمک (کلرید سدیم) به جیره ­غذایی بر بقاء، شاخص ­های بیوشیمیایی و بافت­ شناسی بچه­ ماهی نورس کپور دریایی در مواجهه با تنش شوری انجام شد. بچه ­ماهی کپور (حدود 1/1 گرم) به مدت 15 روز با جیره ­های غذایی حاوی 0، 5 و 10 درصد کلراید سدیم تغذیه و سپس به طور مستقیم به آب لب­شور 13 گرم در لیتر منتقل و پس از 3 و 10 روز نمونه­ گیری شدند. جیره غذایی و زمان نمونه­ برداری اثر معنی­ داری بر بقاء ماهی ­ها نداشت. سدیم، گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بدن سه روز بعد از تنش شوری به طور معنی­ داری افزایش یافته و پس از 10 روز مواجهه با تنش شوری به مقادیر نرمال بازگشتند. رطوبت بدن پس از تنش شوری به طوری معنی­ داری کاهش یافت ولی مقدار پتاسیم و کلراید بدن افزایش یافت و تا 10 روز بعد از تنش شوری به طور معنی­ داری بالاتر از قبل از تنش بود. قبل از تنش، گلوتاتیون در تیمارهای نمک بالاتر از تیمار شاهد، و 10 روز پس از تنش در تیمار نمک-10 بالاتر از دو تیمار دیگر بود. مالون ­دی ­آلدهید بدن در تیمارهای نمک به طور معنی­ داری کمتر از تیمار شاهد بود. آسیب بافتی چشمگیر و مهمی در مقایسه با شاهد در آبشش و کلیه  بعد از تنش شوری مشاهده نشد. این تحقیق نشان می ­دهد که کپور دریایی نورس توانایی تحمل انتقال مستقیم به آب دریای خزر را بدون غنی ­سازی جیره با نمک دارد. افزودن 10 گرم در کیلوگرم نمک به جیره می ­تواند باعث کاهش پراکسیداسیون چربی شود. 
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی: تنظیم اسمزی، نمک، گلوتاتیون، آبشش، کلیه
متن کامل [PDF 1661 kb]   (65 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/2/30 | پذیرش: 1402/3/29 | انتشار: 1402/9/26



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها