:: دوره 7، شماره 4 - ( زمستان-98 1398 ) ::
جلد 7 شماره 4 صفحات 79-91 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات تغذیه‌ای عصاره‌ی هیدروالکلی آویشن (Thymus vulgaris) بر عملکرد رشد و برخی فراسنجه های خونی بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) در مواجهه با تنش شوری
رضاقلی تبار، ولی اله جعفری*، محمد مازندرانی
چکیده:   (162 مشاهده)

          به منظور بررسی اثرات عصاره آویشن در کپور معمولی، تعداد 180ماهی با میانگین وزنی (063/0±84/10) گرم به چهار تیمار و با 3 تکرار و 15 قطعه ماهی در هر تکرار به­طور تصادفی تقسیم شده و با جیره­های حاوی صفر، 5/0، 1، و 2 درصد عصاره گیاه ­آویشن به مدت 70 روز تغذیه شدند. در پایان دوره 30 قطعه ماهی از هر تیمار به مدت 12 ساعت تحت تنش شوریppt  13 قرار گرفته و مورد بررسی خون شناسی قرار گرفتند. به­این منظور خون­گیری در زمان­های قبل از تنش، 6، 24 و 72 ساعت پس از تنش انجام شد. در این بررسی افزودن عصاره گیاه آویشن در مدت پرورش، اثر معنی­داری بر شاخص­های رشد نداشت (05/0P>). در بررسی­های خون شناسی هماتوکریت بعد از تنش شوری افزایش معنی­داری در تیمارهای شاهد وتیمار 5%  نسبت به قبل از تنش شوری نشان داد (05/0P<). هماتوکریت خون در72 ساعت بعد ازتنش شوری در تیمار1 و 2% با شاهد اختلاف معنی­دار داشت(05/0P<). مقدار هموگلوبین 6 ساعت پس از تنش شوری، فقط در تیمارهای تغذیه شده با عصاره آویشن افزایش معنی­داری را نسبت به قبل از تنش شوری نشان ­داد (05/0P<). در میزان گلبول سفید و قرمز خون و نیز مقادیر اندیس­های خونی (MCV، MCH وMCHC) قبل و بعد تنش شوری بین تیمارها تفاوت معنی­داری مشاهده نشد(05/0P>). بر اساس نتایج بررسی حاضر افزودن عصاره آویشن در سطوح 5/0، 1 و 2 درصد جیره تاثیری در شاخص­های رشد و نیز فراسنجه­های خونی ماهی کپورمعمولی  در مواجهه با استرس شوری نداشت.

واژه‌های کلیدی: ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio)، عصاره‌ی آویشن، عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، استرس شوری
متن کامل [PDF 817 kb]   (33 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/10/20 | پذیرش: 1397/12/22 | انتشار: 1399/2/28


XML   English Abstract   Print



دوره 7، شماره 4 - ( زمستان-98 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها