گیاهان دارویی بدلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی به عنوان مکمل محرک رشد معرفی می شوند. هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف نانو امولسیون اسانس گیاهان دارویی (آویشن، پونه کوهی و سیر) بر عملکرد رشد، آنزیم های گوارشی و متابولیسم چربی در لارو ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio) بود. تعداد 360 قطعه لارو ماهی کپور معمولی (میانگین وزن اولیه 37/0± 43/2 گرم) با تراکم 30 قطعه در 12 مخزن ذخیرهسازی شد. آزمایش در 4 تیمار (هر کدام با 3 تکرار) با مخلوط نانوامولسیون اسانس سه گیاه دارویی (آویشن، پونه و سیر) با غلظتهای 0 (شاهد)، 5/3، 7 و 14 میکرولیتر در هر گرم غذا (بترتیب شاهد T0، T1، T2 و T3) به مدت 8 هفته انجام شد. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد وزن در تیمار با 5/3 میکرولیتر ترکیب نانوامولسیون اسانس گیاهان دارویی (T1) در مقایسه با تیمار شاهد (T0) بدست آمد. ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای T1 و T0 کاهش معنیدار آماری داشت (05/0> P).سنجش آنزیمهای گوارشی نشان داد که غلظت آنزیمهای پروتئاز در تیمارهای T1 و T2 افزایش معنیدار داشت درحالیکه کمترین آن در تیمارهای T0 و T3 بود (05/0> P). آنزیم لیپاز بین تیمارهای تغذیهای با ترکیب گیاهان دارویی نانو امولاسیون اختلاف آماری داشت بطوریکه بیشترین و کمترین آن بترتیب در تیمارهای T1 و T0 مشاهد شد. آنزیم آمیلاز در تیمار T1 افزایش و در تیمار T3 کاهش معنیدار داشت (05/0> P). آنالیز متابولیسم چربی خون نشان داد که بیشترین سطح کلسترل و تری گلیسرید در تیمار T0 و کمترین آن در تیمار T1 مشاهده شد. سطح HDL در تیمار T1 در مقایسه با دیگر تیمارهای آزمایشی افزایش معنیدار داشت (05/0> P). سطح LDL در تیمارهای T1 و T2 کاهش معنیدار آماری در مقایسه با دیگر تیمارها داشتند (05/0> P).بطور کلی نتایج نشان داد که ترکیب نانوامولاسیون گیاهان دارویی (آویشن، پونه و سیر) بویژه تیمار T1 در مقایسه با تیمار T0 شاهد باعث بهبود عملکرد رشد، آنزیم های گوارشی و متابولیسم چربی شد.
Kohestani Z, Jafarian H, Adineh H, Kordjezi Z. Effects of using different levels of medicinal plants essential oils nanoemulsion (thyme, oregano and garlic) on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in common carp (Cyprinus carpio). JAIR 2025; 13 (3) :31-40 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-925-fa.html
کوهستانی زهرا، جعفریان حجت ا...، آدینه حسین، کردجزی ضیاء. تأثیر استفاده از سطوح مختلف نانو امولسیون اسانس گیاهان دارویی (آویشن، پونه کوهی و سیر) بر عملکرد رشد، آنزیم های گوارشی و متابولیسم چربی در لارو ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1404; 13 (3) :31-40