بدین منظور بچهماهیهای قزلآلای رنگینکمان (2-3 گرم) به مدت 8 هفته با جیرههای آزمایشی حاوی سطوح مختلف (صفر (شاهد) 2، 4 و 8 گرم برکیلوگرم) پست بیوتیک تغذیه شدند. در پایان دوره شاخصهای رشد و مقادیر سیستم دفاع آنتیاکسیدانی سرم اندازهگیری شد. شاخصهای رشد (میانگین وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، میزان بقا) بین ماهیهای تغذیه شده با پست بیوتیک برپایه مخمر ساکارومایسس سرویزیه درمقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت(0/05>p)، اگرچه افزایش رشد نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید. بالاترین مقدار عددی رشد در بچهماهیهای تغذیه شده با 8 گرم پست بیوتیک بهازای کیلوگرم بهدست آمد. همچنین بهبود ضریب تبدیل غذایی در بچهماهیهای تغذیه شده با پست بیوتیک مشاهده شد. اگرچه از نظر آماری این کاهش ضریب تبدیل غذایی معنادار نبود (0/05>p). در کلیه فاکتورهای آنتیاکسیدانی اختلاف معنیداری بین گروه شاهد و تیمار 8 گرم برکیلوگرم مشاهده شد (0/05<p). در میزان آنزیم کاتالاز بین گروه شاهد و تیمار 2 گرم و 8 گرم برکیلوگرم اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05<p). همچنین نتایج مشابهی درخصوص فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز مشاهده گردید بطوریکه بین گروه شاهد و تیمار 8 گرم اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05<p). در رابطه با آنزیم گلوتاتیون پرکسیداز هم فقط بین گروه شاهد و تیمار 8 گرم بر کیلوگرم اختلاف معنیداری مشاهده شد و همچنین بیشترین میزان این آنزیم در تیمار 8 گرم بر کیلوگرم قابل مشاهده بود. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، میتوان نتیجه گرفت که استفاده از پستبیوتیک بر پایه مخمر ساکارومایسیس سرویزیه در رژیم غذایی قزلآلای رنگینکمان میتواند برای بهبود شاخصهای رشدو همچنین افزایش ظرفیت سیستم دفاع آنتیاکسیدانی در ماهی قزلآلای رنگینکمان توصیه شود.
lashkarboluk M, hoseinifar S, mazandarani M, jafari V. Effects of using postbiotics in diet on growth parameters and antioxidant defense system in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. JAIR 2023; 11 (3) :51-61 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-878-fa.html
لشکربلوک محمدحسین، حسینی فر سیدحسین، مازندرانی محمد، جعفری ولی الله، صفری رقیه. اثرات بهکارگیری پستبیوتیک در جیره غذایی بر فراسنجههای رشد و سیستم دفاع آنتی اکسیدانی در بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1402; 11 (3) :51-61