این آزمایش با هدف بررسی استفاده از کرم خاکی (Eisenia fetida) زنده بهعنوان مکمل غذایی بر عملکرد رشد و ترکیبات لاشه و تغییرات آنزیمهای گوارشی ماهی قزلآلای رنگین کمان طراحی شد. ماهیان با میانگین وزنی 58 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و هر یک با 3 تکرار جایابی شدند. ماهی قزلآلا با سطوح مختلف صفر، 25، 50 و 75 درصد (شاهد، T1، T2 و T3) جیره غذایی (با احتساب 50% رطوبت) از کرم زنده به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان آزمایش، عملکرد رشد و آنالیز ترکیبات بیوشیمیایی بدن، عملکرد تغذیه و آنالیز آنزیمهای گوارشی بدن انجام شد. مقایسه میانگینهای بدست آمده از وزن نهایی، افزایش وزن، درصد رشد روزانه و نرخ رشد ویژه نشان از اختلاف معنیدار آماری بین تیمارهای آزمایشی بود. بیشترین مقدار وزن نهایی در تیمار T2 (69/0± 24/109 گرم) و کمترین آن در تیمار شاهد (21/1± 02/89 گرم) بدست آمد. مقدار پروتئین و چربی لاشه بین تیمار شاهد و تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار آماری داشت. بیشترین مقدار پروتئین و چربی لاشه بترتیب در تیمار T2 و T1 برابر 29/0± 12/66 درصد و 07/0± 73/25 درصد بود. تفاوت آماری معنیداری در مقدار ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف آزمایشی وجود داشت. بطوریکه کمترین آن در تیمار T2 (01/0± 50/1) و بیشترین آن در تیمار T3 (03/0± 95/1) بدست آمد. آنالیز آنزیمهای گوارشی نشان داد که مقادیر آمیلاز، پروتئاز و لیپاز بین تیمار شاهد و تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار آماری دارد. بیشترین مقادیر بدست آمده از آنها در تیمارT2 بترتیب برابر با 16/50± 67/732، 50/4± 33/79 و 05/3± 33/34 میباشد. کمترین مقدار این آنزیمها در تیمار شاهد مشاهده شد. نتایج نشان داد که استفاده از 50 درصد کرم زنده به جای جیره پایه میتواند منجر به افزایش بهرهوری غذایی و فعال شدن آنزیمهای گوارشی و بهبود رشد و ترکیبات لاشه شود.
khademi hamidi M, harsij M, jafaryan H, farhangi M. The effect of Earth worm ( Eisenia fetida) difference levels on growth performance and body composition and Nutrition and Digestive Enzymes of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). JAIR 2019; 7 (1) :117-130 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-590-fa.html
خادمی حمیدی محمد، هرسیج محمد، جعفریان حجت الله، فرهنگی محمد. اثرات تغذیه با سطوح مختلف کرم خاکی (Eisenia fetida) بر عملکرد رشد و ترکیبات بیوشیمیایی بدن و آنزیمهای گوارشی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1398; 7 (1) :117-130