تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر سولفات روی (ZnSO4) خوراکی بر عملکرد رشد و بیان ژن فاکتور شبه انسولینی رشد (IGF-1) در ماهی قرمز (C. auratus) انجام شد. ماهیان (10/0±3/3 گرم) با یک جیره خالص بر پایه کازئین بهعنوان منبع پروتئینی در چهار سطح مکمل شده با سولفات روی (0، 25، 75 و 150 میلیگرم برکیلوگرم) به مدت 60 روز تغذیه شدند.برطبق نتایج، سولفات روی باعث بهبود فاکتورهای رشد گردید و ماهیان تغذیهشده با جیره آزمایشی دارای وزن نهایی، نرخ رشد ویژه (SGR) و وزن بهدست آمده بیشتر و دارای ضریب تبدیل غذایی (FCR) و شاخص وضعیت (CF) پایینتر در مقایسه با گروه شاهد بودند. شاخصهای رشد ماهیان تغذیهشده با جیره حاوی 150 میلیگرم بر کیلوگرم سولفات روی دارای اختلاف معنیداری با گروه شاهد و دیگر گروهها بودند که نشان میدهد تیمار مذکور دارای میزان کافی سولفات روی برای رشد این ماهی میباشد. ماهیان تغذیهشده با جیرههای آزمایشی مکملشده با 150 میلیگرم برکیلوگرم سولفات روی بهطور معنیداری نرخ رشد ویژه بالاتر و ضریب تبدیل غذایی پایینتری نسبت به گروههای 0، 25 و 75 میلیگرم برکیلوگرم داشتند. همچنین نتایج نشان داد که سولفات روی بهطور معنیداری سبب بیان افزایشی ژن شبه انسولینی رشد-1 می شود. نتایج نشان داد که سولفات روی باعث تحریک هورمون سبه انسولینی رشد-1 در مرحله رونویسی mRNAمی شود.
Jahanbakhshi A, Shabani A, Ghazi S, Kolangi Maindareh H. Effects of zinc sulfate (ZnSO4) in diet on the growth performance and gene expression of Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) and Ghrelin in goldfish (Carassius auratus). JAIR 2019; 7 (2) :63-76 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-525-fa.html
جهانبخشی عبدالرضا، شعبانی علی، قاضی شهاب، کلنگی میاندره حامد. اثرات سولفات روی (ZnSO4) در جیره غذایی بر عملکرد رشد و بیان ژن فاکتور شبه انسولینی رشد-1 (IGF-1) در ماهی قرمز (Carassius auratus). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1398; 7 (2) :63-76