مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف فیتاز تجاری (SMIZYME PHYTASE) در دو سطح 20 و 40 درصد سویا جایگزین پودر ماهی جیره غذایی بر رشد و ترکیبات لاشه ماهی قزلآلای رنگینکمان صورت گرفته است. جهت انجام آزمایش 300 قطعه بچهماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن اولیه 43/0±5/6 گرم بهطور تصادفی در 18 آکواریوم (15 قطعه ماهی در هر آکواریوم) قرار گرفتند. به ازای هر تیمار سه تکرار در نظر گرفته شد. ماهیان به مدت هشت هفته به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. جهت آنالیز لاشه تعدادی ماهی بهطور تصادفی انتخاب گردیده و جهت بررسی شاخصهای رشد تمام ماهیان هر تانک در ابتدا و انتهای آزمایش استفاده شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از آنزیم فیتاز افزایش معنیداری بر برخی از شاخصهای رشد (رشد روزانه، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه) داشت (p<0.05). همچنین در هر سطح از سویا افزودن 1000 و 2000 واحد فیتاز توانست میزان پروتئین را به طور معنیداری افزایش دهد. اضافهنمودن فیتاز تجاری به جیره حاوی سطوح بالاتر پروتئین گیاهی با سطح جایگزینی 40 درصد سویا موجب افزایش فسفر، کلسیم و منیزیم لاشه گردید (p<0.05). با افزایش آنزیم فیتاز نتایج حاصل از سطوح جایگزینی بهتر بوده و در نهایت استفاده از 2000 واحد آنزیم فیتاز به ازاء هر کیلوگرم غذا و جایگزینی 40 درصد سویا توصیه میگردد.
abedi S Z, Yeganeh S, Moradian F, Oraji H. Effect of commercial phytase (SMIZYME PHYTASE) in diets containing different levels of soybean meal on growth and carcass compositions of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) . JAIR 2019; 7 (1) :85-100 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-504-fa.html
عابدی سیده زینب، یگانه سکینه، مرادیان فاطمه، اورجی حسین. بررسی اثر فیتاز تجاری (SMIZYME PHYTASE) در جیره حاوی سطوح مختلف آرد سویا بر رشد و ترکیبات لاشه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)". نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1398; 7 (1) :85-100