در مطالعه حاضر، تاثیر جایگزینی پودر ماهی با کنجاله سویا بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و باکتری های اسید لاکتیک روده فیل ماهیان جوان مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان با ۹ جیره (۴۰ درصد پروتئین خام) که در آن سطح جایگزینی کنجاله سویا با آرد ماهی ۰% (کنترل)، ۴۰% و ۸۰% سطح مولتی آنزیم افزوده شده ۰، ۰۱/۰% و ۰۲/۰% بود، به مدت ۱۲ هفته تغذیه شدند. افزودن پودر سویا در جیره منجر به کاهش رشد گردید به طوری که ماهیان در تیمار با سطح جایگزینی ۸۰ درصد کنجاله سویا با آرد ماهی دارای کم ترین وزن نهایی و بالاترین ضریب تبدیل غذایی بودند، در تیمارهای بدون کنجاله سویا غلظت بالاتر آنزیم (2 گرم در کیلوگرم) منجر به متوسط وزن نهایی بالاتر و ضریب تبدیل بهتری گردید. نتیجه مشابه زمانی که کنجاله سویا به میزان 40 درصد جایگزین پودر ماهی شد، ایجاد گردید که نشان دهنده تاثیر مثبت آنزیم در سطح بالاتر بر عملکرد رشد بوده است. با این وجود، تفاوت بین وزن نهایی ماهیان در جیره های مختلف با یکدیگر معنی دار نبود (05/0 > p). ماهیان تغذیه شده با جیره های افزوده شده با 0 و 40 درصد پودر سویا حاوی 2 گرم در کیلوگرم آنزیم دارای بیشترین درصد پروتئین لاشه بوده اند (05/0 > p). مقدار چربی لاشه ماهیان بین 08/11 درصد تا 74/11 درصد بوده و تفاوت بین تیمارها مشاهده گردید. پروفیل اسید های چرب لاشه تحت تاثیر تیمارهای غذایی قرار گرفت. ماهیان تغذیه شده با جیره کنترل و تیمارهای حاوی آنزیم (بدون افزودن سویا) و همچنین تیمارهای شماره 4 و 5 (حاوی 0 و 1 گرم در کیلوگرم آنزیم و 40 درصد سویا) دارای بیشترین میزان اسید های چرب امگا-3 و ایکوزاپنتانوئیک اسید بودند. جیره حاوی 80 درصد سویا بدون افزودن آنزیم دارای کم ترین میزان اسید های چرب امگا-3، اکوزا پنتانویک اسید و دکوزا هگزانوییک اسید بود (جیره 7). جیره های آزمایشی سبب افزایش معنی دار تعداد باکتری های لاکتوکوکوس لاکتیس، لاکتوباسیلوس کارواتوس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، پدیکوکوس پنتاساسئوس، مجموع باکتری های هوازی و بی هوازی گردیدند. بالاترین مقدار باکتری های یاد شده در تیمار حاوی ۸۰ درصد پودر سویا جایگزین پودر ماهی و ۲ گرم آنزیم در کیلوگرم اتفاق افتاد. نتیجه این مطالعه نشان داد که کنجاله سویا بهمراه مکمل آنزیمی در سطح ۲ گرم در کیلوگرم می تواند تا ۴۰ درصد جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهیان پرورشی گردد.
Sohrabnezhad M, Sudagar M, Ghomi M R, Mazandarani M. Effect of diets with different levels of soybean meal and Kemin multi-enzyme on growth performance, body composition, and gut lactic acid bacteria of juvenile Beluga (Huso huso). JAIR 2020; 8 (1) : 7 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-425-fa.html
سهراب نژاد مهدی، سوداگر محمد، قمی محمد رضا، مازندرانی محمد. اثر جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف کنجاله سویا و مولتیآنزیم کمین بر عملکرد رشد، ترکیبلاشه و باکتریهای اسیدلاکتیک روده فیلماهیان جوان (Huso huso). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1399; 8 (1) :60-69