امروزه فناوری نانو به سرعت در حال توسعه بوده و ممکن است اثرات قابل توجهی بر صنعت، جامعه و محیط زیست داشته باشد از این رو در مطالعه حاضر تغییرات بافت عضله و آنزیم های کبدی ماهی کپور معمولی (C. carpio) در مواجهه با نانو ذرات اکسید آهن و روی بررسی شد. برای این منظور ابتدا تعداد 420 قطعه ماهی کپور معمولی (با میانگین وزن اولیه 3/2±45 گرم) تهیه گردید، سپس ماهیان ضدعفونی و به مدت یک هفته با شرایط آزمایشگاهی سازش یافتند. پس از آن ماهیان به صورت تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و سایر گروه ها به ترتیب مقادیر 10، 50 و 100 میکرو گرم از نانو ذرات آهن و روی را در هر گرم غذا به مدت 60 روز دریافت کردند. بررسی های بافت شناسی نشان داد که نانو ذرات آهن و روی باعث ترمیم و رشد عضلانی بافت عضله در گروه های تغذیه شده با نانو ذرات نسبت به گروه شاهد می شوند که با افزایش غلظت و گذشت زمان نانو ذره آهن نسبت به نانو ذره روی تغییرات سریع تری در بافت ایجاد می کند. همچنین یافته های حاصل نشان داد که سطح سرمی آنزیم های کبدی در ماهیان تغذیه شده با نانو ذرات در مقایسه با ماهیان گروه شاهد تغییر می کند، به طوری که میزان فعالیت آنزیم های ALT و AST به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرد. از نتایج بیان شده می توان نتیجه گرفت که نانو ذرات آهن و روی در بهبود و ترمیم عضلات مفید واقع می شوند ولی باعث تغییراتی در سطح آنزیم های کبدی نیز می شوند که این مسئله خود نیازمند بررسی های بیشتر در این زمینه می باشد.
Sahraei H, Hedayati S A A, Marivani L, Rezaei K. Investigating changes in Common Carp Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 muscle and liver enzymes Fed with iron and zinc oxide nanoparticles. JAIR 2017; 5 (2) :79-96 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-407-fa.html
صحرایی حسن، هدایتی سید علی اکبر، مریوانی لیدا، رضایی خدایار. بررسی تغییرات بافت عضله و آنزیم های کبدی ماهی کپور معمولی Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 تغذیه شده با نانو ذرات اکسید آهن و روی. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1396; 5 (2) :79-96