هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره هیدروالکلی بومادران بر ایمنی موکوس (لیزوزیم، ایمنوگلوبولین کل و پروتئاز) و همچنین بیان ژن مرتبط با ایمنی TNF-alfa در ماهی کاراس طلایی (C. auratus) بود. به این منظور،180 قطعه ماهی با میانگین وزنی 0/014 ± 0/192 گرم به طور تصادفی در 6 آکواریوم تقسیم (2 تکرار) و بهمدت 6 ماه با جیره غذایی حاوی 0، 2، 4 گرم در کیلوگرم غذا عصاره بومادران تغذیه شدند. در ارزیابی ایمنی موکوسی، فعالیت لیزوزیم و آنزیم پروتئاز موجود در موکوس در ماهیان تغذیه شده با 4 گرم عصاره در مقایسه با شاهد و 2 گرم عصاره افزایش معنی داری نشان داد. میزان توتال ایمنوگلوبین درماهیان تیمار شده با عصاره با گروه شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بیان ژن TNF-alfa افزایش معنی داری در ماهیان تغذیه شده با عصاره بومادران در مقایسه با گروه کنترل با یک روند وابسته به دوز را نشان داد. با افزایش سطح عصاره در جیره غذایی مقدار نسبی بیان ژن افزایش یافت. بر اساس نتایج، عصاره گیاهی بومادران در جیره غذایی می تواند وضعیت ایمنی موکوسی و بیان ژن ایمنی را در ماهی کاراس طلایی متعادل نماید.