ماهی سفید، یکی از مهمترین و با ارزش ترین ماهیان استخوانی دریای خزر میباشد و استفاده از تور گوشگیر یکی از عمدهترین روشهای صید این ماهی محسوب میشود که با احتمال مرگ تعداد زیادی از ماهیان، هنگام اسارت در تور همراه است. در این مطالعه تغییرات حسی و ظاهری ماهیان سفید دریای خزر صید شده در مراحل بعد از صید با تور گوشگیر، با تعیین دو تیمار ماهی زنده صید شده (خفگی در هوا) و تیمار ماهی مرده صید شده (مرگ در آب) روی 30 قطعه ماهی مورد بررسی قرار گرفت. اندازهگیری متغیرهای رنگ در پوست و فیله، سنجش بافتی فیله توسط دستگاه و ارزیابی حسی به مدت 12روز صورت پذیرفت. براساس نتایج، در آزمون رنگسنجی میزان تهرنگ فیله، در آنالیز بافتی فاکتورهای سختی و قابلیت جویدن، و در ارزیابی حسی پارامترهای بافت و ظاهر آبشش دارای اختلاف معنیدار بین دو تیمار بودند. احتمال میرود وجود روند کاهشی-افزایشی مشاهده شده در نتایج اندازهگیری رنگ با تغییرات آنزیمی-میکروبی و در آنالیز بافتی با تغییرات در سطح سارکومرها و چسبندگی بین فیبرها مرتبط باشد. این بررسی نشان داد که عدم وجود تفاوت معنیدار در شاخصههای ظاهری و پارامترهای رنگی در پوست، همچنان از مهمترین چالشهای پیشروی مصرفکنندگان برای تمایز و شناسایی ماهیان مرده صید شده با منع مصرف به لحاظ شرعی میباشد. هرچند با گذشت زمان و توجه بیشتر به فاکتورهای ظاهر آبشش و بافت ممکن است این مشکل تاحدودی کاهش یابد. بنابراین، نتایج این پژوهش خواص ظاهری و حسی در ماهیان زنده صید شده نسبت به ماهیان مرده صید شده را مطلوبتر نشان داد.
Amini khahan Z, gorgin S, Shabanpour B, Yahyaei M. Effects of Rutilus kutum mortality on the Appearance and sensory acceptability by gillnetting. JAIR 2019; 7 (1) :131-142 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-361-fa.html