[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نمایه ها

AWT IMAGE

 

 AWT IMAGE

..
:: دوره 7، شماره 1 - ( فصل بهار 1398 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 142-131 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تغییرات خواص حسی و ظاهری ماهی سفید (Rutilus kutum ) صیدشده به‌وسیله‌ی تور گوشگیر
زهره امینی خواهان* ، سعید گرگین ، بهاره شعبان پور ، محسن یحیایی
چکیده:   (3615 مشاهده)

ماهی سفید، یکی از مهمترین و با ارزش ترین ماهیان استخوانی دریای خزر می­باشد و استفاده از تور گوشگیر یکی از عمده­ترین روش­های صید این ماهی محسوب می­شود که با احتمال مرگ تعداد زیادی از ماهیان، هنگام اسارت در تور همراه است. در این مطالعه تغییرات حسی و ظاهری ماهیان سفید دریای خزر صید شده در مراحل بعد از صید با تور گوشگیر، با تعیین دو تیمار ماهی زنده صید شده (خفگی در هوا) و تیمار ماهی مرده صید شده (مرگ در آب) روی 30 قطعه ماهی مورد بررسی قرار گرفت. اندازه­گیری متغیر­های رنگ در پوست و فیله، سنجش بافتی فیله توسط دستگاه و ارزیابی حسی به مدت 12روز صورت پذیرفت. براساس نتایج، در آزمون رنگ­سنجی میزان ته­رنگ فیله، در آنالیز بافتی فاکتور­های سختی و قابلیت جویدن، و در ارزیابی حسی پارامتر­های بافت و ظاهر آبشش دارای اختلاف معنی­دار بین دو تیمار بودند. احتمال می­رود وجود روند کاهشی-افزایشی مشاهده شده در نتایج اندازه­گیری رنگ با تغییرات آنزیمی-میکروبی و در آنالیز بافتی با تغییرات در سطح سارکومرها و چسبندگی بین فیبرها مرتبط باشد. این بررسی نشان داد که عدم وجود تفاوت معنی­دار در شاخصه­های ظاهری و پارامتر­های رنگی در پوست، همچنان از مهم­ترین چالش­های پیش­روی مصرف­کنندگان برای تمایز و شناسایی ماهیان مرده صید شده با منع مصرف به لحاظ شرعی می­باشد. هر­چند با گذشت زمان و توجه بیشتر به فاکتور­های ظاهر آبشش و بافت ممکن است این مشکل تا­حدودی کاهش یابد. بنابراین، نتایج این پژوهش خواص ظاهری و حسی در ماهیان زنده صید شده نسبت به ماهیان مرده صید شده را مطلوب­تر نشان داد.

واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی : ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum)، تور گوشگیر، رنگ‌سنجی، آنالیز بافتی، ارزیابی حسی
متن کامل [PDF 581 kb]   (1044 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/2/22 | پذیرش: 1397/11/27 | انتشار: 1398/2/5
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amini khahan Z, gorgin S, Shabanpour B, Yahyaei M. Effects of Rutilus kutum mortality on the Appearance and sensory acceptability by gillnetting. JAIR 2019; 7 (1) :131-142
URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-361-fa.html

امینی خواهان زهره، گرگین سعید، شعبان پور بهاره، یحیایی محسن. ارزیابی تغییرات خواص حسی و ظاهری ماهی سفید (Rutilus kutum ) صیدشده به‌وسیله‌ی تور گوشگیر. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1398; 7 (1) :131-142

URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-361-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 1 - ( فصل بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی Journal of Applied Ichthyological Research
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660