Journal of Applied Ichthyological Research
نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی
JAIR
Agriculture
http://jair.gonbad.ac.ir
1
admin
2423-6349
10
8
10.22034/jair
14
8888
13
fa
jalali
1396
6
1
gregorian
2017
9
1
5
2
online
1
fulltext
fa
تاثیر سطوح مختلف آستاگزانتین سنتتیک و جلبکی (Haematococcus pluvialis) بر سلامت مولدین قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792
The effect of different levels of synthetic and algal astaxanthin (Heamatococcus pluvialis) on some biochemical parameters of blood serum in Rainbow trout broodstock Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p>تحقیق حاضر به منظور ارزیابی برخی از شاخص های بهداشت و سلامت مولدین قزل آلای رنگین کمان (<em>O. mykiss</em>) از طریق افزایش کیفیت خوراک مولدین با افزودن مقدار موثر و مطلوب آستاگزانتین (با منبع سنتتیک و جلبکی) انجام گرفت. برای این منظور هفت تیمار شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (سه تیمار آستاگزانتین جلبکی در سه سطح 2/67، 5/33 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا و سه تیمار آستاگزانتین سنتتیک در سه سطح 40 ،80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم غذا) و یک تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به مدت 120 روز قبل از شروع تخم ریزی فصلی روی مولدین 4-3 ساله قزل آلای رنگین کمان از طریق افزودن آنها به جیره غذایی، در نظر گرفته شد. در بررسی فاکتورهای خونی مرتبط با سلامتی مولدین قزل آلای رنگین کمان در تیمارهای مورد مطالعه، بین آن ها اختلاف معنی داری مشاهده گردید. مولدینی که با آستاگزانتین جلبکی تغذیه شده بودند مقادیر کمتری از قند خون را به خود اختصاص دادند. تغییرات آلبومین نشان داد که در هر دو منبع با افزایش غلظت آستاگزانتین ابتدا میزان آلبومین افزایش و سپس مقدار آن کاهش یافته است. تغییر مقدار گلوبولین سرم در تیمارهای حاوی آستاگزانتین سنتتیک روند منظمی نداشت درحالیکه این تغییر در تیمارهای حاوی آستاگزانتین جلبکی منظم بود. به طورکلی نتایج نشان داد که کاربرد آستاگزانتین باعث بهبود شاخص های سلامتی مولدین مورد مطالعه در قزل آلای رنگین کمان می شود. همچنین آستاگزانتین جلبکی به دلیل دارا بودن سایر مکمل های غذایی نسبت به آستاگزانتین سنتتیک از برتری فوق العاده ای در حفظ سلامتی مولدین برخوردار است. </p>
<p>The main objective of this study was to evaluate some health indices in rainbow trout (<em>O. mykiss</em>) broodstock via enhancing their food quality by adding two sources of astaxanthin (synthetic and algae) in feed.. 7 groups consisting of 6 treatments of two different astaxanthin levels and sources and a control (without astaxanthin) were considered. So, algal astaxanthin (Haematococcus pluvialis) in the three levels of 2.67, 3.55 and 8 gr/kg food (T1,T2, T3) and synthetic source in three levels of 40, 80 and 120mg/kg food in diet (T4, T5, T6) were examined on trout broods (3-4 years) for 120 days before the spawning season. Significant difference was observed among the treatments in terms of health-related blood factors. The broods which were fed with algal astaxanthin had lower blood sugar. Changes in albumin revealed that with the increase in astaxanthin the albumin level was increased first and then decreased. While the change in serum globulin treatments containing synthetic astaxanthin was not regular, it was so in algal astaxanthin. Overall, the results asserted that the application of astaxanthin improves health indices of rainbow trout broodstock. It also concluded that algal astaxanthin (<em>Haematococcus pluvialis</em>) for the reason that it contains supplementary nutritious, is extraordinary preferable than synthetic astaxanthin to improve health indices of rainbow trout broodstock.</p>
O. mykiss, آستاگزانتین, جلبک هماتوکوکوس, شاخص های بیوشیمیایی
O. mykiss, Astaxanthin, Haematococcus pluvialis, Biochemical parameters.
47
64
http://jair.gonbad.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-304-1&slc_lang=fa&sid=1
Morteza
Alizadeh
مرتضی
علیزاده
alizadeh47@yahoo.com
10031947532846003453
10031947532846003453
Yes
Mohammad Hosein
Khanjani
محمدحسین
خانجانی
m.h.khanjani@gmail.com
10031947532846003454
10031947532846003454
No
Omid
Karimi
امید
کریمی
10031947532846003456
10031947532846003456
No
Razieh
Ansari
راضیه
انصاری
khanjanimohammad1364@yahoo.com
10031947532846003455
10031947532846003455
No
Ahmad
Rafieepour
احمد
رفیعی پور
10031947532846003457
10031947532846003457
No