RT - Journal Article T1 - Effect of different levels of dietary magnesium nanoparticles on growth, digestive enzymes activity and immune factors of common carp (Cyprinus carpio) under glyphosate exposure JF - gnbd-jair YR - 2021 JO - gnbd-jair VO - 8 IS - 3 UR - http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-683-fa.html SP - 73 EP - 82 K1 - Common carp K1 - Magnesium-oxide nanoparticles K1 - Fish performance K1 - Glyphosate K1 - Blood factors AB - هدف از این مطالعه بررسی تأثیر دوزهای مختلف نانوذرات اکسید منیزیم (نانو منیزیم) بر عملکرد رشد و تغذیه، آنزیم­های گوارشی، برخی پارامترهای ایمنی غیر اختصاصی در کپور معمولی انگشت­قد (Cyprinus carpio) بود. نانومنیزیم به­میزان 0 (شاهد) ، 25 ، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم جیره پایه اضافه شد. چهار گروه از ماهیان با میانگین وزن 41/0± 9/12 گرم به­مدت 60 روز با با تراکم ... در آکواریوم با حجم آبگیری ... با جیره­های آزمایشی تغذیه شدند. در انتهای دوره تیمار، نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با 25 میلی­گرم نانومنیزیم بر کیلوگرم غذا افزایش معنی­داری در وزن نهایی و افزایش وزن، میانگین رشد روزانه و نرخ رشد ویژه داشتند (05/0p<). ضریب تبدیل غذایی در ماهیان تغذیه شده با 25 میلی­گرم نانومنیزیم در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی­داری کاهش یافت (05/0p<). فعالیت آنزیم­ گوارشی (آمیلاز، لیپاز و پروتئاز) روده بطور معنی­داری تحت تاثیر سطوح نانوذرات اکسید منیزیم رژیم غذایی قرار گرفتند. پایان دوره آزمایش، ماهیان به­مدت 14 روز تحت استرس مزمن علف­کش گلایفوزیت قرار گرفتند. قبل و بعد از استرس، بیشترین فعالیت لیزوزیم و کمترین میزان هورمون کورتیزول در رژیم 25 میلی­گرم نانومنیزیم در کیلوگرم غذا بدست آمد. آنزیم­های کبدی (قبل و بعد از استرس) بطور معنی­داری در تیمار شاهد در مقایسه با دیگر تیمارهای آزمایشی افزایش یافت (05/0p<). بر اساس نتایج مطالعه حاضر، افزودن 25 میلی­گرم نانواکسید منیزیم در کیلوگرم غذا باعث بهبود رشد، ترشح آنزیم گوارشی و ایمنی غیراختصاصی ماهی کپور معمولی و خنثی نمودن اثرات نامطلوب سم گلایفوزیت شود. LA eng UL http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-683-fa.html M3 10.22034/jair.8.3.73 ER -