:: دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 20-11 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات روغن زیتون و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب لاشه، جیره و ماندگاری غذای تاسماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus)
اسماعیل حسین نیا* ، حسین خارا ، مسعود فرخ روز ، ایوب یوسفی جوردهی ، محمود محسنی ، ذبیح الله پژند ، فاطمه فداکار ، علیرضا عاشوری
چکیده:   (777 مشاهده)
این تحقیق با هدف تعیین اثرات فیزیولوژیک آنتی­اکسیدان­های طبیعی روغن زیتون و مصنوعی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب جیره و لاشه و تعیین شاخص­های ماندگاری جیره (TVN و پراکسید) در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی انجام شد. ۳۱۵ عدد ماهی با وزن اولیه ۰۲/۰± ۱۰۸ گرم انتخاب و در هفت تیمار ذخیره­سازی شدند. سه تیمار جیره با غلظت­های ۱، ۳ و ۵ درصد از روغن زیتون و سه تیمار دیگر با غلظت­های ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم جیره از BHT و تیمار شاهد بدون روغن زیتون و BHT، و هر تیمار با سه تکرار به مدت دو ماه به ماهیان تغذیه شد. نتایج نشان داد سطوح اسیدهای چرب جیره­های غذایی حاوی روغن زیتون و لاشه ماهیانی که از این جیره­ها استفاده کردند، نسبت به جیره­های غذایی حاوی  BHTو ماهیان تغذیه شده با آن اختلاف معنی­داری داشتند (05/ 0 > p). جیره­های غذایی حاوی ۱% و 3% روغن زیتون، ماندگاری بیشتری داشتند. میزان TVN در همه تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. کمترین میزانTVN  به ترتیب در تیمارهای ۱ و ۲ (38/0 ± 9/56 و 23/0 ± 8/59 میلی­اکی والان در 100 گرم) مشاهده گردید (05/ 0 > p). کمترین میزان پراکسید به ترتیب در تیمارهای 1 و 4 (17/0 ± 8/6 و 21/0 ± 23/7 میلی­اکی والان در 1000 گرم) مشاهده گردید که به طور معنی­داری کمتر از شاهد و سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). به طور کلی، افزودن آنتی­اکسیدان طبیعی روغن زیتون با غلظت­های 1 و 3 درصد به جیره باعث افزایش ماندگاری جیره غذایی و حفظ کیفیت لاشه تاسماهی ایرانی در مقایسه با جیره حاوی بوتیل هیدروکسی تولوئن گردید و افزودن آن به جیره توصیه می­گردد.
 
واژه‌های کلیدی: روغن زیتون، بوتیل هیدروکسی تولوئن، اسید چرب، ماندگاری غذا، تاسماهی ایرانی
متن کامل [PDF 1391 kb]   (196 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/5/22 | پذیرش: 1403/7/26 | انتشار: 1404/4/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها