|
اثرات روغن زیتون و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب لاشه، جیره و ماندگاری غذای تاسماهی ایرانی جوان (Acipenser persicus)
|
اسماعیل حسین نیا* ، حسین خارا ، مسعود فرخ روز ، ایوب یوسفی جوردهی ، محمود محسنی ، ذبیح الله پژند ، فاطمه فداکار ، علیرضا عاشوری |
|
|
|
چکیده: (777 مشاهده) |
این تحقیق با هدف تعیین اثرات فیزیولوژیک آنتیاکسیدانهای طبیعی روغن زیتون و مصنوعی بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) بر اسیدهای چرب جیره و لاشه و تعیین شاخصهای ماندگاری جیره (TVN و پراکسید) در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی انجام شد. ۳۱۵ عدد ماهی با وزن اولیه ۰۲/۰± ۱۰۸ گرم انتخاب و در هفت تیمار ذخیرهسازی شدند. سه تیمار جیره با غلظتهای ۱، ۳ و ۵ درصد از روغن زیتون و سه تیمار دیگر با غلظتهای ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلیگرم در کیلوگرم جیره از BHT و تیمار شاهد بدون روغن زیتون و BHT، و هر تیمار با سه تکرار به مدت دو ماه به ماهیان تغذیه شد. نتایج نشان داد سطوح اسیدهای چرب جیرههای غذایی حاوی روغن زیتون و لاشه ماهیانی که از این جیرهها استفاده کردند، نسبت به جیرههای غذایی حاوی BHTو ماهیان تغذیه شده با آن اختلاف معنیداری داشتند (05/ 0 > p). جیرههای غذایی حاوی ۱% و 3% روغن زیتون، ماندگاری بیشتری داشتند. میزان TVN در همه تیمارها نسبت به شاهد کاهش یافت. کمترین میزانTVN به ترتیب در تیمارهای ۱ و ۲ (38/0 ± 9/56 و 23/0 ± 8/59 میلیاکی والان در 100 گرم) مشاهده گردید (05/ 0 > p). کمترین میزان پراکسید به ترتیب در تیمارهای 1 و 4 (17/0 ± 8/6 و 21/0 ± 23/7 میلیاکی والان در 1000 گرم) مشاهده گردید که به طور معنیداری کمتر از شاهد و سایر تیمارها بود (05/ 0 > p). به طور کلی، افزودن آنتیاکسیدان طبیعی روغن زیتون با غلظتهای 1 و 3 درصد به جیره باعث افزایش ماندگاری جیره غذایی و حفظ کیفیت لاشه تاسماهی ایرانی در مقایسه با جیره حاوی بوتیل هیدروکسی تولوئن گردید و افزودن آن به جیره توصیه میگردد.
|
|
| واژههای کلیدی: روغن زیتون، بوتیل هیدروکسی تولوئن، اسید چرب، ماندگاری غذا، تاسماهی ایرانی |
|
|
متن کامل [PDF 1391 kb]
(196 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/5/22 | پذیرش: 1403/7/26 | انتشار: 1404/4/6
|
|
|
|
|
|