تحقیق حاضر بهمنظور بررسی ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻣﮑﻤﻞ ﻏﺬایﯽ ایﻨﻮﻟﯿﻦ ﺑﺮ مقاومت به استرسهای محیطی (دما، شوری، اکسیژن و pH) و تراکم لاکتوباسیلوس روده در ماهی زبرا دانیو (D. reri) انجام گرفت. در این تحقیق یک جیره غذایی پایه بهعنوان جیره شاهد (T0) و سه جیره غذایی آزمایشی شامل سه سطح اینولین 1 (T1)، 2 (T2) و 3 (T3) گرم اینولین در هر کیلوگرم جیره غذایی در سه تکرار منظور شد و بچه ماهیان پس از شروع تغذیه فعال به مدت 60 روز با جیره¬های آزمایشی تغذیه شدند. نتایج این تحقیق نشان داد ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف اینولین مقاومت ﺑﯿﺸﺘﺮی در ﺑﺮاﺑﺮ اﺳﺘﺮسﻫﺎی ﻣﺤﯿﻄﯽ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﯿﻤﺎر ﺷﺎﻫد داشتند و ماهیان تغذیه شده با جیره های T2 و T3، به طور معنی داری بیشترین مقاومت را نسبت به استرس اسیدیته در مقایسه با سایر تیمارها نشان دادند. در بین تیمارهای آزمایشی، مقاومت ماهیان در مواجهه با استرس شوری تفاوت معنی دار وجود داشت بهطوریکه درصد بازماندگی و مقاومت نسبت به استرس شوری در ماهیان تغذیه شده با جیره های آزمایشی به¬طور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد بود و ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 3 گرم اینولین در هر کیلوگرم جیره غذایی، به طور معنی داری بیشترین مقاومت را نسبت به سایر تیمارها نشان داد. درصد بازماندگی و مقاومت نسبت به استرس دما بین تیمار شاهد و تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی دار وجود نداشت. در آزمایش خروج از آب، حداقل بازماندگی و مدت زنده مانی در ﺗﯿﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ (T0) ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ و در تیمار T2 وT3 اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشت و در تیمار T3، تلفاتی مشاهده نشد. بر طبق نتایج بدست آمده، ﺗﻌﺪاد باکتری های لاکتوباسیلوس در ﺗﯿﻤﺎرﻫﺎی ﺗﻐﺬیﻪ ﺷﺪه ﺑﺎ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ اینولین با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند ولیکن با تیمار شاهد اختلاف معنی دار بود. در مجموع تحقیق حاضر استفاده از جیره غذایی حاوی 3 گرم اینولین را در جیره غذایی ماهی زبرا دانیو جهت دستیابی به مقاومت بالا در برابر استرس های محیطی و بهبود فلور روده پیشنهاد می نماید.