آکواپونیک یک سیستم نیمه بسته پایدار برای تولید مواد غذایی است که ترکیبی از آبزی پروری و هیدروپونیک میباشد. هدف از این مطالعه ارزیابی تأثیر آکواپونیک بر کارایی رشد و تغذیه، فعالیت آنزیم گوارشی و پارامترهای خونی ماهی کپور معمولی به مدت 60 روز بود. این آزمایش شامل 3 تیمار (3 تکرار در هر تیمار) بود که شامل پرورش ماهی کپور معمولی بدون وجود گیاه (T0)، استفاده از سیستم آکواپونیک برای پرورش ماهی کپور معمولی همراه با گیاه کاهو (TL) و گیاه خیار (TC) است. در مجموع 225 قطعه ماهی کپور (وزن اولیه بدن: 41/0 ± 59/11 گرم) بهطور تصادفی در 9 مخزن 60 لیتری توزیع شد. نتایج نشان داد که سیستم آکواپونیک در تیمار TL و TC میتواند باعث افزایش وزن (WG) و سرعت رشد ویژه (SGR) و کاهش ضریب تبدیل غذایی (FCR) کپور معمولی شود. کل فعالیت پروتئاز، آمیلاز و لیپاز نیز بترتیب در گروه TL و TC بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود. پس از 60 روز، فعالیت لیزوزیم سرم و ایمنوگلوبولین کل بطور معنیداری افزایش یافت و سطح کورتیزول و گلوکز سرم در گروههای آکواپونیک کمتر از گروه شاهد بود. بیشترین میزان کاتالاز سرم و سوپراکسید دیسموتاز در گروههای TL و TC مشاهده شد. بهطور کلی، وضعیت ایمنی و آنتی اکسیدانی ماهی نشان داد که سیستم آکواپونیک دارای اثر ضد استرس است و با توجه به نتایج بدست آمده از عملکرد رشد و فعالیت آنزیمی می توان پرورش ماهی کپور معمولی در این سیستم را توصیه کرد.
Asadi M, Harsij M, Adineh H, Gholizadeh M, Moazami N. Evaluation of growth performance, digestive enzyme activity, immune and antioxidant parameters of Common carp (Cyprinus carpio L.) juveniles reared in aquaponic system. JAIR 2021; 9 (3) :31-40 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-737-fa.html
اسدی مهدی، هرسیج محمد، آدینه حسین، قلی زاده محمد، معظمی نیما. بررسی عملکرد رشد، فعالیت آنزیم گوارشی، پارامترهای ایمنی و آنتیاکسیدانی ماهی کپور (Cyprinus carpio) پرورش یافته در سیستم آکواپونیک. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1400; 9 (3) :31-40