Journal of Applied Ichthyological Research
نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی
JAIR
Agriculture
http://jair.gonbad.ac.ir
1
admin
2423-6349
10
8
10.22034/jair
14
8888
13
fa
jalali
1395
3
1
gregorian
2016
6
1
4
1
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات سینرژیستی اسید آلی پتاسیم سوربات و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی (Lactobacillus casei) بر شاخص های رشد و خونی، ترکیب لاشه و فلور میکروبی روده در بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792
Study of synergistic effect of potassium- sorbate and Lactobacillus casei on the growth performance, hematological parameters, body composition and intestinal flora of rainbow trout fry (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p>به منظور بررسی اثرات سینرژیستی اسید آلی پتاسیم سوربات و پروبیوتیک <em>L. casei</em> در بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (<em>O. mykiss</em>) با وزن اولیه 0/05±2/75 گرم، آزمایشی به مدت 8 هفته با به کارگیری شش تیمار شامل: تیمار شاهد، جیره حاوی CFU/g 10<sup>7</sup> پروبیوتیک <em>L. casei</em> (تیمار 1)، جیره حاوی 0/5 درصد پتاسیم سوربات (تیمار 2)، جیره حاوی 1 درصد پتاسیم سوربات (تیمار 3)، جیره حاوی ترکیب 0/5 درصد پتاسیم سوربات و CFU/g 10<sup>7</sup> پروبیوتیک <em>L. casei</em> (تیمار 4) و جیره حاوی ترکیب 1 درصد پتاسیم سوربات و CFU/g 10<sup>7</sup> پروبیوتیک <em>L. casei</em> (تیمار 5) صورت پذیرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بیش ترین میزان وزن نهایی، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه و کارائی پروتئین در تیمار 4 مشاهده شد که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (0/05>p). از نظر ترکیب لاشه اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. میزان گلبول سفید در تیمار 4 به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود (0/05>p)، ولی اختلاف معنی داری در میزان گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، نوتروفیل، لنفوسیت، مونوسیت، MCV ،MCH و MCHC مشاهده نشد. بررسی تعداد کل باکتری ها و باکتری های اسید لاکتیک روده بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان داد به طوری که بیشترین میزان آن در تیمار 4 مشاهده شد (0/05>p). در مجموع با توجه به نتایج و اثرات مثبت، افزودن ترکیب 0/5 درصد پتاسیم سوربات و CFU/g 10<sup>7</sup> باکتری <em>L. casei</em> به جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان توصیه می گردد. </p>
<p>This study focused on investigating the synergistic effects of potassium sorbate and Lactobacillus casei in rainbow trout fry (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) with the initial weight of 2.45±0.05.A completely random designed experiment was carried out for 8 weeks using six treatments, including: commercial diet (control), diet 10<sup>7</sup> CFU/ g bacteria (treatment 1), a diet containing 0.5% of potassium sorbate (treatment 2), a diet containing 1% potassium sorbate (treatment 3), the composition of the diet with %0/5 of potassium sorbate and 10<sup>7</sup> CFU/ g Lactobacillus casei (treatment 4), and the composition of the diet with 1% potassium sorbate and 10<sup>7</sup> CFU/ g Lactobacillus casei (treatment 5).The results showed that the highest final weight, SGR, FCR and PER were observed in the treatment 4 which revealed significant differences with other treatments (P<0.05). However, no significant differences were observed between the different treatments regarding the carcass structure (P>0/05). WBC was significantly higher (P<0.05) in T4 compared with the other groups. No significant difference in the amount of RBC, Hb, HCT, MCV, MCH, MCHC were observed (P>0/05). In addition, the number of intestinal bacteria and lactobacillus showed significant differences among the different treatments. and highest rate was observed in treatment 4 (P<0.05) In total, according to the results and the positive observed effects, the addition compound CFU/ g 107 bacteria (<em>Lactobacillus casei</em>) and 0/5% of potassium sorbate in the diet of rainbow trout diet is recommended.</p>
O. mykiss, L. casei, اسید آلی, پتاسیم سوربات
O. mykiss, L. casei, Organic acids, Potassium sorbate
59
74
http://jair.gonbad.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-160-1&slc_lang=fa&sid=1
Ali
Jafar Nodeh
علی
جافرنوده
a.jafar55@gmail.com
10031947532846002470
10031947532846002470
Yes
Amir
Tokmechi
امیر
توکمه چی
a.tokmechi@yahoo.com
10031947532846002471
10031947532846002471
No
Ebrahim Hossain
Najde Grami
ابراهیم حسین
نجدگرامی
e.najdegrami@yahoo.com
10031947532846002472
10031947532846002472
No
Abdol Majid
Hajimoradlo
عبدالمجید
حاجیمرادلو
a.hajimoradlo@yahoo.com
10031947532846002473
10031947532846002473
No
Farzaneh
Noori
فرزانه
نوری
10031947532846002474
10031947532846002474
No