هدف از این مطالعه بررسی اثرات عصاره خرما بر شاخص های رشد، مصرف جیره و شاخص های ایمنی موکوسی بچه ماهی کپور معمولی (C. carpio) بود. بچه ماهی های کپور با میانگین وزنی (0/13±4/06 گرم) تأمین و با تراکم 20 قطعه در 6 تانک فایبرگلاس، در سه تکرار ذخیره سازی شدند. بچه ماهی ها به مدت 8 هفته با جیره های غذایی آزمایشی حاوی صفر (شاهد) و 200 میلی لیتر بر کیلوگرم عصاره خرما (2 تیمار و 3 تکرار) تغذیه شدند. در انتهای دوره شاخص های رشد، کارایی مصرف جیره (وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی) و نیز شاخص های ایمنی موکوسی شامل (سطوح ایمونوگلوبین کل، فعالیت لیزوزیم، پروتئاز و آلکالین فسفاتاز) بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد تیمار عصاره خرما به طور معنی داری سبب افزایش شاخص های رشد، وزن اکتسابی و کاهش ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد گردید (0/05 >p). همچنین بررسی سطوح ایمونوگلوبین کل و فعالیت آنزیم های لیزوزیم، پروتئاز و آلکالین فسفاتاز در موکوس بچه ماهی های کپور تغذیه شده با عصاره خرما نشان دهنده افزایش معنی دار در مقایسه با تیمار شاهد بود. با توجه به این نتایج می توان گفت استفاده از عصاره خرما می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مفید جهت افزایش رشد و بهبود ایمنی بچه ماهی کپور معمولی مطرح باشد.
Hoseinifar S H, Khalili M, Rufchaei R, Raeisi M. Investigating the effects of date palm extract on growth performance and mucus immune parameters in Common Carp Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 fingerlings. JAIR 2016; 3 (4) :89-100 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-293-fa.html
حسینی فر سید حسین، خلیلی محسن، روفچایی رودابه، رئیسی مجتبی. بررسی اثرات عصاره خرما بر شاخص های رشد وشاخص های ایمنی موکوس در بچه ماهی انگشت قد کپور معمولی Cyprinus carpio Linnaeus, 1758. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1394; 3 (4) :89-100