:: دوره 1، شماره 3 - ( 9-1392 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 74-63 برگشت به فهرست نسخه ها
استراتژی غذایی ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum Kamensky, 1901)
مهدی نادری جلو دار* ، غلامرضا سالاروند ، اصغر عبدلی ، حسن فضلی ، معصومه اسحقی نیموری
چکیده:   (9185 مشاهده)

این مطالعه به منظور شناسایی اقلام غذایی مصرفی ماهی سفید و تعیین استراتژی غذایی این گونه در سواحل جنوبی دریای خزر انجام شد. نمونه برداری ماهی در 6 نوبت از اواخر اسفند 1389 تا اواخر اردیبهشت ماه 1391 در مناطق پراکنش ماهی سفید (اعماق کمتر از 60 متر سواحل جنوبی دریای خزر) صورت گرفته و محتویات دستگاه گوارش 193 نمونه ماهی سفید مورد بررسی قرار گرفت. میانگین طول و وزن کل نمونه های صید شده، به ترتیب 8/5±36/9 سانتی متر و 353/2±562/9 گرم اندازه گیری شد. نتایج بررسی حاضر نشان داد که ماهی سفید عموماً از .Cerastorderma sp و .Balanus sp تغذیه کردند. به طوری که فرکانس حضور .Balanus sp بیشتر از .Cerastorderma sp بوده، ولی میزان مصرف آن کمتر از .Cerastorderma sp بود (p<0/05). به ترتیب اهمیت پس از دو کفه ای‌ ها، طعمه های Filamentous algae ،Fish eggs ،Crabs ،Gastropoda در دستگاه گوارش ماهی سفید حضور داشت. شدت تغذیه ای و استراتژی غذایی این گونه در جنسیت ها، زمان ها و گروه های طولی مختلف دارای تغییراتی بودند. به این ترتیب که شدت تغذیه در جنس نر بیشتر از جنس ماده بوده و در گروه های طولی کوچکتر از 30 سانتی متر بیشتر از گروه های طولی بزرگتر از 30 سانتی متر بودند (p<0/05). همچنین شدت تغذیه در زمان های مختلف نمونه برداری نشان داد که در زمان های تولید مثلی و در اواخر زمستان با کاهش دما، این شاخص شدیداً کاهش پیدا نمود (p<0.05). نتایج بررسی حاضر نشان داد که تحت تأثیر سازگاری ها و مکانیزم های رفتاری، فیزیولوژیک و بوم شناختی، همچنان Bivalvia در تغذیه ماهی سفید اهمیت بیشتری داشته، ولی میزان تنوع غذای مصرفی و تغذیه از دوکفه ای ها نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است. به طوری که این گونه در مطالعات متعدد گذشته در سواحل جنوبی دریای خزر غالباً از دو کفه ای Cerastorderma تغذیه کرده است. در حالیکه در بررسی حاضر، طعمه فوق از جمله دسته غذای عمومی آن به شمار آمد. به نظر می رسد که رها سازی بیش از اندازه بچه ماهی های سفید حاصل از تکثیر مصنوعی و افزایش ذخایر آن در سال های اخیر منجر به کاهش فراوانی این ماده غذایی شده است

واژه‌های کلیدی: استراتژی غذایی، ماهی سفید دریای خزر، شدت تغذیه ای
متن کامل [PDF 969 kb]   (2264 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/4/22 | پذیرش: 1394/4/22 | انتشار: 1394/4/22


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( 9-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها