در مطالعه حاضر اثرات سطوح مختلف پودر زنجبیل بر برخی از فاکتورهای ایمنی موکوسی، پارامترهای خونی و رشد در بچه ماهی سفید (R. kutum) دریای خزر مورد بررسی قرار گرفت. بچه ماهیان با میانگین وزن (1/60±3/69 گرم) به تعداد 420 قطعه در 12 مخزن به صورت تصادفی توزیع گردیده و به مدت 8 هفته با سطوح مختلف [صفر (گروه شاهد)، 1، 5 و 10 گرم زنجبیل در 1 کیلوگرم جیره پایه] غذادهی شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای تغذیه شده با بیشترین میزان زنجبیل دارای بیشترین میزان فعالیت آنزیم الکالین فسفاتاز قلیایی، پروتئین کل و فعالیت لیزوزمی در موکوس بود و اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود داشت. شمارش گلبول های قرمز و سفید خون، هماتوکریت و هموگلوبین اختلاف معنی دار بین تیمارهای تغذیه شده با زنجبیل و گروه شاهد نشان داد. بیشترین تعداد لنفوسیت در تیمار تغذیه شده با سطح بالای زنجبیل و کم ترین تعداد در گروه شاهد بود و اختلاف معنی داری بین تیمارهای تغذیه شده با زنجبیل و گروه شاهد وجود داشت. اما در شمارش مونوسیت ها و ائوزینوفیل ها اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. همچنین، ماهیان تغذیه شده با زنجبیل در مقایسه با گروه شاهد رشد بهتری داشتند و بیشترین مقدار مربوط به تیمار تغذیه شده با سطح 10 گرم زنجبیل می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از زنجبیل موجب افزایش میزان پارامترهای موکوسی، فاکتورهای خونی و رشد در بچه ماهی سفید (R. kutum) دریای خزر نسبت به تیمار شاهد شده است.
zahiri F, Imanpour M R, Hajimoradlou A, Hoseinifar S H. The effects of ginger powder (Zingiber officinale) on the growth, some of mucous immune ameters and hematological parameters in Caspian kutum Rutilus kutum (Kamensky, 1901) fingerlings. JAIR 2017; 5 (1) :69-78 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-145-fa.html
ظهیری فاضل، ایمانپور محمدرضا، حاجی مرادلو عبدالمجید، حسینیفر سیدحسین. اثرات پودر زنجبیل (Zingiber officinale) بر رشد، برخی پارامترهای ایمنی موکوسی و پارامترهای خونی در بچه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum (Kamensky, 1901. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1396; 5 (1) :69-78