تأثیر الحاق نانوسلنیوم به جیره تجاری بر شاخصهای رشد، آنزیمهای کبدی و سیستم ایمنی بدن اوزون برون (Acipenser stellatus) نوجوان موردبررسی قرار گرفت. 120 قطعه بچهماهی فیلماهی با وزن متوسط 03/1±93/21 گرم به مدت 8 هفته با جیرههای A، B، Cو D(بهترتیب حاوی 1/0، 2/0، 3/0 و فاقد نانوسلنیوم) تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش جهت بررسی آنزیمهای کبدی و شاخصهای سیستم ایمنی از ماهیان نمونه خون تهیه شد. وزن نهایی و رشد روزانه در ماهیان تغذیه شده با جیره A(1/0 میلیگرم نانوسلنیوم در یک کیلوگرم جیره) به طور معنی داری بالاتر از ماهیان تغذیه شده با جیره C(3/0 میلیگرم نانوسلنیوم در یک کیلوگرم جیره) بود (0.05>p)، اما اختلاف معنیداری با ماهیان تغذیه شده با جیره D(فاقد نانوسلنیوم) نداشت(p>0.05). ضریب چاقی و نسبت بازده پروتئین ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 1/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم بهطور معنیداری بیشتر از ماهیان تغذیه شده با جیرههای C و Dبود (0.05 >p)، اختلاف معنیداری در شاخص ایمونوگلوبولین کل (IgM) و کمپلمان (ACH50) در گروههای مختلف مشاهده نشد (p>0.05). اما ترشح لیزوزیم در ماهیان تغذیه شده با جیره Bبهطور معنیداری بیشتر از سایر گروهها بود (p < 0.05). اختلاف معنیداری در فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینو-ترانسفراز در ماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی نانوسلنیوم در مقایسه با تیمار فاقد نانوسلنیوم مشاهده نشد.بهنظر میرسدکه افزودن 1/0 و 2/0 میلی گرم نانوسلنیوم دریک کیلوگرم جیره تأثیر مثبتی بر شاخصهای رشد و سیستم ایمنی اوزون برون در مرحله رشد داشته باشد.
Hoseinpour Zelati A, Hasani M H, Sohrabi T, Adineh H. The effect of dietary Nanoselenium on growth indicators, Immune system and liver Enzymes of juvenile (Acipenser stellatus). JAIR 2023; 11 (3) :43-50 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-884-fa.html
حسینپور زلتی علی، سید حسنی میر حامد، سهرابی تورج، آدینه حسین. تأثیر نانوسلنیوم جیره بر شاخصهای رشد، سیستم ایمنی و آنزیمهای کبدی اوزون برون (Acipenser stellatus) نوجوان. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1402; 11 (3) :43-50