تحقیق حاضر به منظور ارزیابی برخی از شاخص های بهداشت و سلامت مولدین قزل آلای رنگین کمان (O. mykiss) از طریق افزایش کیفیت خوراک مولدین با افزودن مقدار موثر و مطلوب آستاگزانتین (با منبع سنتتیک و جلبکی) انجام گرفت. برای این منظور هفت تیمار شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (سه تیمار آستاگزانتین جلبکی در سه سطح 2/67، 5/33 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا و سه تیمار آستاگزانتین سنتتیک در سه سطح 40 ،80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم غذا) و یک تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به مدت 120 روز قبل از شروع تخم ریزی فصلی روی مولدین 4-3 ساله قزل آلای رنگین کمان از طریق افزودن آنها به جیره غذایی، در نظر گرفته شد. در بررسی فاکتورهای خونی مرتبط با سلامتی مولدین قزل آلای رنگین کمان در تیمارهای مورد مطالعه، بین آن ها اختلاف معنی داری مشاهده گردید. مولدینی که با آستاگزانتین جلبکی تغذیه شده بودند مقادیر کمتری از قند خون را به خود اختصاص دادند. تغییرات آلبومین نشان داد که در هر دو منبع با افزایش غلظت آستاگزانتین ابتدا میزان آلبومین افزایش و سپس مقدار آن کاهش یافته است. تغییر مقدار گلوبولین سرم در تیمارهای حاوی آستاگزانتین سنتتیک روند منظمی نداشت درحالیکه این تغییر در تیمارهای حاوی آستاگزانتین جلبکی منظم بود. به طورکلی نتایج نشان داد که کاربرد آستاگزانتین باعث بهبود شاخص های سلامتی مولدین مورد مطالعه در قزل آلای رنگین کمان می شود. همچنین آستاگزانتین جلبکی به دلیل دارا بودن سایر مکمل های غذایی نسبت به آستاگزانتین سنتتیک از برتری فوق العاده ای در حفظ سلامتی مولدین برخوردار است.
Alizadeh M, Khanjani M H, Karimi O, Ansari R, Rafieepour A. The effect of different levels of synthetic and algal astaxanthin (Heamatococcus pluvialis) on some biochemical parameters of blood serum in Rainbow trout broodstock Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792). JAIR 2017; 5 (2) :47-64 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-376-fa.html