در بررسی حاضر اثرات اسانس میخک به عنوان یک بیهوش کننده در تاس ماهی ایرانی جوان مورد مطالعه قرار گرفت. در این راستا 150 قطعه تاس ماهی جوان در 15 تانک تقسیم گردیدند. به منظور انجام آزمایش 3 گروه تیمار، یک گروه کنترل منفی و یک گروه کنترل مثبت و هر گروه با 3 تکرار در نظر گرفته شد. ماهیان گروه تیمار با غلظت های 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر اسانس میخک به عنوان ماده بیهوشی مورد مواجهه قرار داده شدند. بر اساس نتایج این بررسی اختلاف معنی داری در مراحل مختلف بیهوشی در غلظت های مورد مطالعه مشاهده نگردید و در عین حال تمامی غلظت های مورد استفاده زمان القای بیهوشی و ریکاوری کمتر از 3 دقیقه داشتند. بر اساس نتایج بافت شناسی این بررسی هیچ عارضه بافتی در کلیه، کبد و آبشش ماهیان مورد بیهوشی در غلظت های مختلف مشاهده نگردید. در مواجهه طولانی مدت (20 دقیقه) با غلظت 150 میلی گرم در لیتر اسانس میخک ادم و جدا شدگی اپیتلیوم لاملاهای ثانویه ثبت گردید. اما در بافت های کلیه و کبد هیچ عارضه ای مشاهده نگردید. بر اساس نتایج این بررسی غلظت 50 میلی گرم در لیتر اسانس میخک برای بیهوشی تاس ماهی ایرانی جوان پیشنهاد می شود و در عین حال افزایش این غلظت تا 150 میلی گرم در لیتر نیز در این ماهی قابل قبول بوده و فاقد عوارض بافتی می باشد.
Vali S, Mazandarani M, Soudagar M, Imanpour M R. Clove oil anesthetic effects on Persian sturgeon Acipenser persicus Borodin, 1897: Clinical and histological findings. JAIR 2016; 3 (4) :61-74 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-204-fa.html
والی سارا، مازندرانی محمد، سوداگر محمد، ایمانپور محمدرضا. اثرات بیهوش کنندگی اسانس میخک در تاس ماهی ایرانی Acipenser persicus Borodin, 1897: یافته های بالینی و بافت شناسی. نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1394; 3 (4) :61-74