در سال های اخیر تحقیقات فراوانی در توسعه استفاده از مکمل های غذایی که در بالا بردن ایمنی و بهبود فاکتورهای رشد و تغذیه در آبزیان نقش دارند، صورت گرفته است. نوکلئوتید ها از جمله این مکمل ها هستند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر نوکلئوتید جیره بر ترکیبات بیوشیمیایی لاشه و فاکتورهای رشد و تغذیه ماهی کپور معمولی انجام شد. بدین منظور، مکمل نوکلئوتید در سه سطح 0/05، 1، و 1/5 درصد به جیره غذایی اضافه شد و گروه شاهد با جیره فاقد نوکلئوتید تغذیه گردید. هر جیره به صورت تصادفی به یک تیمار با میانگین وزن اولیه ماهیان 0/2±4/74 گرم با سه تکرار اختصاص داده شد. پس از 8 هفته تغذیه، نتایج نشان داد که بیشترین غذای مصرفی در تیمار حاوی 1 درصد نوکلئوتید بوده است که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری نشان داد (P<0/05). در سایر فاکتورهای رشد، نظیر میزان افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه و نرخ رشد روزانه اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (P>0/05). در ترکیب شیمیایی لاشه، بالاترین میزان رطوبت در تیمار 1/5 درصد مشاهده شد که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت (P<0/05). در سایر ترکیبات لاشه نظیر مقدار چربی، پروتئین و خاکستر اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (P>0/05). نتایج این تحقیق نشان داد که نوکلئوتید در سطوح 0/05، 1 و 1/5 درصد جیره تأثیری در بهبود فاکتورهای رشد و ترکیب لاشه ماهی کپور معمولی نداشته است که می توان این را ناشی از کوتاه بودن دوره پرورش و همچنین کم بودن مقدار نوکلئوتید مصرفی در این تحقیق دانست.
Lookhi T, Harsij M, Kolangi Miandare H, Jafarian H O. The effect of different levels of dietary nucleotides on growth and carcass composition of common carp (Cyprinus carpio Linneaus, 1758). JAIR 2014; 2 (2) :55-64 URL: http://jair.gonbad.ac.ir/article-1-219-fa.html
لوخی تکتم، هرسیج محمد، کلنگی میاندره حامد، جعفریان حجتاله. تاثیر سطوح مختلف مکمل نوکلئوتید جیره بر رشد و ترکیب لاشه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio Linneaus, 1758). نشریه علمی پژوهشی پژوهشهای ماهی شناسی کاربردی. 1393; 2 (2) :55-64